FACEBOOK

Фандъкова беседва със съперника на Ердоган

Кметът на София Йорданка Фандъкова проведе отделна среща с колегата си от Истанбул Екрем Имамоглу, който е и инициатор, заедно с нея и кмета на домакинстващата Атина на конференцията групата на градоначалниците В40. Съперникът на Ердоган за президентските избори в Турция на 14 май, който вероятно ще бъде кандидат на обединената опозиция, има да преодолее още две съдебни инстанции след първата, за да се класира за регистриране на вота в огромната страна. Дали това ще може да стане, е въпрос с повишена трудност. Но Имамоглу се смята световно за единствения възможен реален конкурент на Ердоган, който е и единственият, спечелил изборна битка срещу неговия режим от 1999 г. насам с победата си в мегаполиса на съседната държава.
Основен фокус на разговорите е било развитието на двата града и по-специално ускореното сътрудничество в областта на туризма. Фандъкова е подчертала, че София дава много гости на Истанбул и макар да е дестинация номер 1 у нас за идващите от 20-милионния град пътуващи, разчита на насърчаване на потока. Тя е предложила конкретни неща, с които комшиите могат да помогнат.


Още на 8 февруари нейният ресорен заместник Ирина Савина и новият ръководител на ОП Туризъм Людмил Пелов ще бъдат в Истанбул, където ще представят не само по принцип София, както досега, но и конкретно ще се спрат на немаркетирани досега възможности като спатуризма – най-големите ни бг балнеоцентрове са в нашата столица, хазартния туризъм, който до момента се експлоатира в това направление само от турски бизнесмени, а българските остават на заден план поради липсата на организация и т.н. В момента новиото ръководство на софийския туризъм разработва и специални туристически маршрути със забележителности от османско време в града ни като джамията на ненадминатия имперски архитект Синан, Римската стена, която всъщност е турска, Археологически музей и Св. Седмочисленици – също бивши ислямски храмове и др.


По традиция22:05 03 Feb 202301
+ 0
- 0
По традиция в Столична община с туризма се занимават хора с връзки,които си нямат понятие от туризъм.Но веднага са готови за командировки .Зам-кметът Савина си преживя блажено в СО 15 години.Новия директор по какви критерии го избраха, имаше ли конкурс?
 
© sofia.media всички права запазени