FACEBOOK

Фандъкова: София е град на четящите хора

В момента Столичната библиотека има 48 хиляди абонати, половината от тях млади хора

През последните години в София има възраждане на четенето. Кафенетата започнаха да се превръщат в книжарници и там се организират литературни четения, представяне на книги, срещи с писатели. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на отбелязването на Международния ден на детската книга и започването на кампанията „Поход на книгите“.

„В момента Столичната библиотека има 48 хиляди абонати, а най-радостното е, че половината от тях са млади хора – до 28 години“, допълни още столичният кмет.

„Ако ми позволите, ще перифразирам цитат на един от любимите ми автори Георги Господинов, който казва, че "четящият човек е красив" – като град на четящите хора, София е един много красив град. Любовта към книгата започва от семейството. Разчитаме на родителите, на бабите и дядовците да се преборят с огромната конкуренция на различни занимания и да запалят любовта към книгата и четенето у децата. Кметът благодари на учителите, защото в детските градини и училища се надгражда създаденото в семейството отношение към знанието".

„Разчитаме на всички тях да успеят да провокират децата да търсят книгите и знанието през целия си живот“, допълни още столичният кмет.

Йорданка Фандъкова се включи и в четенето с книжката „Цветни приказки“ на Леда Милева.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени