FACEBOOK

Фандъкова: Работим по много проекти с различни институти на БАН

Изключително е важна прогнозата за нивата на фини прахови частици

Много са проектите, по които работим с различни институти на БАН. Поставихме научния подход в работата на общината. Едно от най-големите предизвикателства пред нас е чистотата на атмосферния въздух и затова при втората Програма за подобряване качеството на атмосферния въздух, в която заложихме над 100 мерки, работихме съвместно с НИМХ на БАН. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по повод отбелязването на Деня на метеоролога в присъствието на министъра на образованието Красимир Вълчев, председателя на БАН акад. Ревалски и проф. Брънзов – директор на НИМХ на БАН на пресконференция вчера, предаде Столична община.

"Изключително е важна прогнозата за нивата на фини прахови частици, която се изчислява от система, разработена от екип на БАН, и публикуваме на сайта на Столична община. Тя е достъпна и постоянно проверявам чрез моя телефон", каза кметът Йорданка Фандъкова. По думите ѝ "все по-често виждаме зелените цветове на прогнозата. Резултатите от климатичните промени са голямо предизвикателство и благодарение на все по-вярната прогноза, грешки няма напоследък, и във връзка със снеговалежа тези дни смело можем да кажем, че въпросът "Изненада ли ни снегът?" вече не е актуален".

Кметът благодаря за сътрудничеството на Националния Институт по Метеорология и Хидрология при БАН за поставянето на научна основа работата по чистотата на въздуха.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени