FACEBOOK

Учениците ни първенци по употреба на анаболи в Европа

Българските ученици на възраст между 15 и 16 години се нареждат на челните места в Европа по употреба на наркотици, анаболи, алкохол и цигари, показват данните от изследване, проведено от Европейски център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите в 35 европейски страни.

Според резултатите 27% от младежите поне веднъж през живота си са пушили марихуана, а 8% - дизайнерска дрога.

„Канабисът е най-често използваният, като употребата му е нараснала почти двойно в сравнение с данните от 1999 г. , когато е била 12%. Новата мода е да се пуши растителна маса, примесена с дизайнерска дрога. Тези вещества се променят постоянно и дори самите деца не знаят какво употребяват", коментира експертът от Националния център по наркомании и алкохолизъм Антония Банчева.
Всеки втори анкетиран ученик заявява, че снабдяването с марихуана в България е лесно, а по трудно се сдобиват с амфетамини.
Българските тийнейджъри и връстниците им в Чехия са на първите места по употреба на анаболи. 10% от момчетата и 2% от момичетата признават, че употребяват такива перпарати.

86% от българските ученици са опитвали алкохол, а през последните 30 дни поне веднъж са консумирали алкохол - 59%. Всеки от употребяващите е пил поне по едно питие средно 7 пъти през последния месец при средно 5,4 пъти за Европа. На първо място сме по тютюнопушене сред 16-годишните – всеки трети е палил редовно в последния месец, докато средното за останалите държави е 21 %. България е сред малкото страни, в които момичетата пушат повече от момчетата.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени