FACEBOOK

Умни сензори сигнализират за пълните контейнери с отпадъци в София

На Женския пазар в София е внедрена иновативна система, която следи в реално време какъв е обема на отпадъците и кога подземните контейнери за боклук са пълни. Системата е поставена експериментално, а чрез нея се спестяват близо 20 % от разходите за сметоизвозване, съобщиха от Столична община. Три пъти на ден системата, която е вградена в подземните контейнери, изпраща данни колко е запълнен всеки един от тях - нещо, което обичайно е трудно за проверка.

Софтуерът може да бъде използван и от гражданите, а чрез него те могат да изпращат и сигнали, ако контейнерът не е в изправност. Заради положителните резултати, системата се тества и при наземните контейнери.

Идеята е да имаме своевременна информация, както ние, така и фирмите, които се занимават със сметоизвозването, за да може от една страна да се оптимизират тези транспортни разходи, а от друга страна да се подава сигнал, за да може да сме по-бързи, когато тези контейнери вече са пълни, каза Йоана Христова, заместник-кмет на София по направление екология.

На представянето присъстваха и заместник-председателят на Столичен общински съвет Николай Стойнев, директорът на Пазари "Възраждане" Драгомир Димитров, както и зам.-кметът на район "Възраждане" Николай Диков.

Източник и снимка: topnovini.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени