FACEBOOK

Удължиха концесията за Софийска вода на Веолия, други кандидати липсват

Само в столицата цената не е вдигана 3 г., средно в страната скокът е 40%

Столичният общински съвет реши да удължи до 2034 г. договора на Софийска вода за концесията на ВиК-мрежата в София от страна на френския гигант Веолия в съдружие с Общината. Очаквано ЗА гласуваха представителите на ГЕРБ-СДС и ВМРО- Атака, които държат мнозинството в градския парламент. Въпреки че критикува начина на вземане на решението, опозицията в лицето на Борис Бонев гласува „въздържал се”.


Градският активист възразяваше не по съществото на сделката, той е франкофон, а за липсата на допитване до населението по нея. Принципно досега никога не е извършвано такова допитване не само за общински, но и за национални концесии, но това никога не е поставяно и като въпрос, а още повече пък да са събирани подписки за допитване до народа.


В случая със Софийска вода няма и други желаещи да поемат концесията, което съвсем обезсмисля каквото и да било допитване. През 2024 г. се навършва четвърт век от концесионирането на някога чисто общинското дружество, което по времето на кмета Софиянски и правителството на Костов беше поето първо от британска, после от френската фирма. Независимо от това обаче, ДБ гласува „против” в градския парламент, заедно с БСП.


„През 2019 г. кметът Фандъкова заяви, че в началото на 2020 г. ще се сформира комисия от общински съветници, която да подготви приемането на активите и да реши как да се управлява ВиК-секторът след 2025 г., тъй като договорът със Софийска вода бил неизгоден. Днес Фандъкова потвърди, че през 2019 г. становището й е било такова, но добави, че през последните години концесионерът е подобрил значително работата си и че досега договорът с него е променян 3 пъти в положителна за София посока”, коментира Сега.


По силата на на този договор общината предоставя на концесионера право да експлоатира ВиК инфраструктурата на София, като съществуващите активи и всички нови съоръжения и инвестиции в публични активи остават собственост на общината.
От 2010 г., когато френската компания Веолия придоби 77% от Софийска вода, са инвестирани 512 млн.лева във ВиК мрежата на града. Новите и рехабилитирани водопроводи са 534 км, а загубата на питейна вода по мрежата спадна от 60% на 39%, посочи Васил Тренев, изпълнителен директор на дружеството.


Като аргумент за поисканото удължаване на срока от Софийска вода посочиха "частично възстановяване на икономическия баланс на концесията, който е нарушен". В същото време Веолия няма да има претенции за пълното възстановяване на инвестициите, подчерта Тренев. Ако концесията продължи само още три години, до 2025 г., както е по действащия договор, това би могло да наложи на дружеството сериозно да повиши цената на водата за софиянци или рязко да свие инвестициите във ВиК сектора на София, за да компенсира вложенията си.


Въпреки пандемията и инфлацията, Софийска вода е единственият ВиК оператор в страната, който не е увеличил цената на водата в последните три години, докато останалите - средно с 40% повишение.


В новото споразумение със Софийска вода се предвижда намаляване на нормата на възвръщаемост на капитала на акционерите от 17% на 13%, т.е намалява концесионното възнаграждение, а се увеличават вложенията.
До 2034 г. фирмата трябва да направи инвестиции в размер на 634 млн. лв. 337 млн. лева от тях ще бъдат за покриване на регулаторните изисквания за качество на водата. Около 165 млн. лева са за ангажименти за вложения, които вече са поети от дружеството за периода до 2025 г. За разширяване на канализационната мрежа са предвидени 113 млн. лева, които са включени по искане на Столичната община. Останалите средства са за постигане на енергийна независимост и за други инвестиции.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени