FACEBOOK

Удвоени пари – влошени резултати по болести, 10 г. под продължителността на живота в ЕС, неусвояване на парите за доболнична помощ поради ограничение на направленията: д-р Ст. Кацаров

Имаме удвояване на парите за здравеопазване през последните години, с което политиците много се хвалят, но какъв е смисълът от това, след като резултатите по специалности и болести показват влошаване в статистическите данни, попита бившият министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

То припомни също ужасяващия факт, че при толкова милиарди, изсипани в системата – над 8,1 млрд. лв. в проектобюджета за идната 2024 г., се увеличава и падането ни по продължителност на живота спрямо ЕС:
"Средната продължителност на живот в България е 10 години по-ниска от средната в ЕС. Огромно число. Първи сме в ЕС по обща смъртност".

Пред България он еър той посочи и конкретни примери за наистина малоумното бюджетиране на средства в системата.

Дават се повече пари за доболнична помощ в този и следващия бюджет. Но те остават неусвоени, въпреки огромната нужда от тях, тъй като същевременно има ограничение на броя направления. Т.е. дори да искат, дори да има налични средства за това, хората са спирани да се лекуват.

Вместо да се гледат експертните качества на управляващите системата, чиито финанси минават през Здравната каса, се назначават послушковци, както подалите оставка партийни кандидати за шеф и зам.-шеф. Първият от тях по всеобщото мнение на ресорните експерти няма никаква идея от системата и нейното управление, което потвърди и друг бивш здравен министър – д-р Мими Виткова – Петкова. „Идеята е да се изберат хора, които имат професионални качества за длъжността, подчерта д-р Кацаров и допълни, че публичен конкурс за това няма.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени