FACEBOOK

Удариха нелегалните бензиностанции

Дни след като тръгнаха проверки има ли картел покрай цените на горивата, започна масова акция на обекти, търгуващи с бензин, дизел и газ. Те се провеждат под координацията на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари в ГДБОП, съобщиха от МВР.

До момента близо 29 000 л гориво са спрени от разпространение. За продажба на некачествено гориво са запечатани бензиностанции в Харманли, София, Бургас, Варна и Плевен. Констатирани са устройства, за които се предполага, че се използват за манипулиране на данните, подавани към НАП.

Съвместните действия се осъществяват под надзора на прокуратурата Специализираната операция се провежда на територията на столицата и още 15 областни града - Перник, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Плевен, Враца, Монтана, Стара Загора, Габрово, Сливен, Добрич, Разград, Пазарджик и Хасково. Действията, които продължават и в момента, са стартирали на 26 февруари.

Извършен е предварителен селективен подбор на фирми и търговски обекти, осъществяващи разпространение и търговия с течни горива, като на база на анализа са определени за проверка 50 бензиностанции и газстанции на територията на страната. Най-често констатираните нарушения са свързани с установени разлика в касовата наличност, неработещ нивомер и електронна система фискална памет (ЕСФП), за която се предполага, че се използва за манипулиране на данните, подавани към НАП.

От извършените до момента лабораторни анализи на взетите проби за качеството на продаваните горива в проверяваните обекти са установени бензиностанции в градовете Харманли, София, Бургас, Варна и Плевен, които продават некачествено гориво. Продължава анализът на останалите взети проби. Обектите, в които са направени тези констатации, са запечатани и дейността им е преустановена.

Предприети са действия по изтегляне на некачественото гориво от търговската мрежа - до момента общо са спрени от разпространение 17 000 литра, от които 8300 л гориво за дизелови двигатели и 8700 л автомобилен бензин. Други два обекта са затворени поради липса на декларация за съответствие и проследимост. Спрени от разпространение поради установени документални нарушения са 11 700 литра гориво за дизелови двигатели. Сред негативните констатации в хода на проверките е използването на нивомерни измервателни системи (НИС) без валидни контролни знаци от метрологичен контрол - установени са 13 такива случая, както и четири случая, при които НИС мери в ущърб на клиента.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени