FACEBOOK

Туроператорите ще получат 51 млн. лв. помощ: Николова

През Системата за Управление на Националните Инвестиции (СУНИ) трябва да мине държавната помощ от 51 млн. лв. за туроператорите, съобщи Димитър Попов, председател на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти (АБТТА). Тя е нова за държавата и през нея ще минават националните средства, които ще се отпускат на бизнеса, по подобие на работещата с европейски средства - ИСУН, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма. Попов се чуди от август 2020 г. до момента защо не е пусната в действие новата система, когато е приключил договорът с изпълнителя. „В момента системата се тества и предстои да бъде пусната. Туроператорите са първите, които ще могат да кандидатстват през нея и да получат национални средства от бъджета“, каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

СУНИ ще заработи вероятно до края на януари и много бързо ще отворим кандидатстването. Процедурата отново ще бъде опростена, без много документи, подчерта Николова. Постоянно сме в контакт със сдруженията на туроператорите и почти сме готови с изискванията по отпускането на средствата, допълни тя.

През декември беше прието изменение в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, което регламентира въвеждането на нова мярка за държавна помощ и нейното прилагане. Общата стойност на тази субсидия, която се отпуска от националния бюджет, е в размер на 51 млн. лв., с които се предвижда да бъдат подпомогнати безвъзмездно близо 1600 туроператори и агенти. Държавната помощ e предвидена под формата на безвъзмездни средства в размер на 4% от техния оборот без ДДС през 2019 г. за ликвидна подкрепа. Приоритетно трябва да се използват за компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и суми, удържани от доставчиците на услуги.

Относно екскурзоводите вицепремиерът обяви, че Министерството на туризма е в готовност за действие по одобрения вече проект за предоставяне на 3 млн. лв. по ОПИК, като се очаква предоставяне на необходимата информация от страна на представители на сдруженията на екскурзоводите и планинските водачи. Плановете са след 22 януари да е готова пълната документация на обществената поръчка, която ще се провежда за предоставяне на средствата. Очакваме в срок до 31.03.2021г. да се пристъпи към подписване на договорите с четирите организации, а реализацията на дейностите по споразуменията да започне през април, посочи Николова.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени