FACEBOOK

Томи Николов хвърли оставка като зам.- областен управител на София

Заместник- областният управител на София Томи Николов подаде оставка пред министър-председателя Бойко Борисов. В мотивите си към нея Николов посочва медийни публикации и необходимостта от тяхното изясняване. Оставката на зам.-областния управител е приета от премиера Борисов.
Както 19' писа, Николов изкара 12-кратна печалба от общински апартамент, има и незаконна къща.

Томи Николов и жената, с която живее - Ивелина Джартова, която е член на Столичния общински съвет от ГЕРБ, са си построили къща незаконно. Тя се намира върху земеделска земя в село Сеславци в столичния район "Кремиковци", на който Николов е бил кмет от 1999 до 2007 година, разкри Биволь.

Според действащия Общ устройствен план на Столичната община този имот е отреден за озеленяване и върху него не се допуска строителство. Изключение правят инженерни мрежи и алеи, пише "Биволъ". Земята е на хълм в края на селото и е купена от Николов и Джартова за 700 лв. на 24.11.2009 г. от частно лице.

През 1999 г. Николов, който по това време е кмет на район "Кремиковци", и бившата му съпруга купуват от общината апартамент в кв. "Хаджи Димитър" за 7000 лв. През 2004 г. синът на Томи Николов – Александър, е включен в списъка на крайно нуждаещите се за жилище и две години по-късно се нанася в общински апартамент от 87 кв.м в идеалния център на София, на ул. "Искър" 19. Той става собственик на апартамента година по-късно само срещу 27 000 лв., въпреки че според общинската наредба той трябва да е бил наемател поне 5 години, преди да може да го купи. Само година след сделката апартаментът е дарен на бащата, който го продава за 234 хил. лв.

Другият син на бившия кмет - Мариян Младенов, дава на общината два апартамента в кв. "Ботунец" срещу имот на околовръстния път до с. Кривина. След това Мариян продава за 600 000 евро част от имота на "Газпром" за бензиностанция, а другата част дарява на брат си.

В четвъртък премиерът Бойко Борисов препоръча шефът на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и другите, замесени в скандала с покупка на имоти на цени под обичайните за пазара, да подадат оставки или да излязат в дълъг отпуск, докато органите направят съответните проверки.

Това е поредната оставка по скандала с "новите апартаменти на управляващите" след публикации за имотните сделки на властта от "Свободна Европа", "Биволъ" и "Капитал".

Първа подаде оставка министърът на правосъдието Цецка Цачева, а след нея това направиха заместник-министрите на енергетиката Красимир Първанов и на спорта Ваня Колева. Най-голямата жертва за ГЕРБ от скандала беше оставката на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов след публикация за новия му апартамент в столичния квартал "Изток", купен от "Артекс" на по-ниски от пазарните цени.

Председателят на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев отказваше да отговаря на въпроси за несъответствия при обявени от него жилищни придобивки и записано в документи за сделките и излезе в отпуск. Зам. главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов също е проверяван, но не е в отпуск. На данъчната администрация в София е възложена ревизия на сина на Сарафов, за да се установи има ли съответствие между получените доходи и имущественото състояние. Според публикация в сайта "Биволъ" синът на шефа на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който е роден през 1997 г., има апартамент, ателие и гараж на обща стойност 540 хил. лв. Те са придобити през 2018 и 2019 г.

Върховната касационна прокуратура и Антикорупционната комисия започнаха и проверка как министърът на туризма Николина Ангелкова и депутатът от БСП Валери Жаблянов са придобили имотите си в София.

Президентът Румен Радев дори свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) за противодействие на корупцията по високите етажи. След като нито една партия не подкрепи декларацията, предложена от Радев, той призова българите за нетърпимост и непримиримост към всички прояви на корупция и към бездействието на държавните институции.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени