FACEBOOK

Такса смет скача от 2019 г. заради нова методика

От 2019 г. такса смет ще се определя от изхвърленото количество битови отпадъци, а не според данъчната оценка на имота. Поради нова методика, тя ще се увеличи за гражданите, разказа пред BIT заместник-кметът по финанси на София Дончо Барбалов, който шерна интервюто си и във Фейсбук.

„Парите от такса смет отиват, освен за сметопочистване, и за поддържане на градските пространства, почистването на града и поддържането на улиците през зимния сезон. В момента, за граждани такса смет се изчислява в промили или отчетна стойност на имот, а за бизнеса - на количество отпадъци. През годините нямаме сериозни отклонения от декларираните и реалните количества отпадъци“, заяви Барбалов. Той допълни, че в различните квартали такса смет е различна. Причината е данъчната оценка и възрастта на имота.

„Приходите за такса смет са 180 млн. лева на година. При гражданите се очаква повишаване, заради новата методика на изчисляване на такса смет. Най-работещ за новото изчисляване ще бъде методът с брой живеещи. За целта трябва да подкрепим идеята за създаване на регистър за живеещите в столицата хора – така таксата ще се изчислява не от големината на имота, а от броя на хората, обитаващи даден имот“, заяви Барбалов.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени