FACEBOOK

Тайните арести са противоконституционни

Законодателните промени, които бяха приети тихомълком на фона на скандала около Валери Симеонов и позволяват арестите да се пазят в тайна 48 часа са противоконституционни. Разследващите ще имат право да не уведомяват близките на задържания, който няма да има и връзка с адвокат. Дори при арест на дете ще има възможност това да остане тайна от семейството му, но за не повече 24 часа.

Освен, че поправките, предложени от Борисов 3, са скандални и репресивни, те са в пълен разрез с Конституцията на страната. Поправките в Наказателно-процесуалния кодекс (НК) противоречат на чл.30 и чл.31 от основния закон.

„Всеки има право на лична свобода и неприкосновеност”, гласи ал. 1 от чл. 30; „В срок от 24 часа от задържането органът на съдебната власт се произнася по неговата законосъобразност, се посочва в в ал. 3. „Всеки има право на адвокатска защита от момента на задържането му или на привличането му като обвиняем”, изрично посочва ал. 4.

„Не се допускат ограничения на правата на обвиняемия, надхвърлящи необходимото за осъществяване на правосъдието”, гласи чл. 31 от върховния закон.

Припомняме, че никой закон не може да е в противорение на текстовете от Конституцията.
Ако наистина живеем е правова и европейска държава следва магистратите да се противопоставят на произвола на законодателната власт. Върховният административен съд (ВАС) трябва да се самосезира и да установи очевидното, че текстовете са противоконституционни. В случай, че и съдебната власт се окаже сляпа и глуха, ще остава да се надяваме на президентско вето или дори санкции от страна на Европейския съд по правата на човека.
Още преди две седмици 19’ Ви разказа за законодателните намерения на управляващите, които вече са факт. Те обаче са прокарани през преходните и заключителните разпоредби на законопроект за промени в НК, внесен от Министерския съвет, които бяха приети още на първо четене. Всички „експерти” , които се позовават на това, че аналогичени мерки има в САЩ и Италия лъжат. В тези страни те са били налагани временно, заради моментни заплахи от тероризъм и за борба с мафията. Премахнати са именно, защото ограничават основните права и свободи, заложени и в Устава на ООН.

Припомняме, че ГЕРБ се опита да внесе промяната и през 2016 г., но след отрицателни становища и обществени критики се отказа. Тогава срещу проекта се изказа дори прокуратурата.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени