FACEBOOK

С 50% вдигна ваксинацията служебното правителство

Минахме 1, 5 млн. бити ижнекции срещу коронавирус

Към 00:00 ч. на 9 юни у нас са поставени общо 1 500 534 дози от препаратите срещу Covid-19, сочи статистиката от Единния информационен портал. Напомняме, че в средата на май тази бройка беше 1 млн. за близо 6 месеца ваксинационна кампания. Това означава, че за по-малко от 30 дни служебният кабинет вдигна темповете на имунизацията с 50%, което се дължи на новия подход.

Напомняме, че бившият министър на здравеопазването Костадин Ангелов – Ботокса всячески възпрепятстваше да има пунктове за ваксиниране извън определени болници. Въпреки, че Столичната община например многократно предлагаше съдействието си на здравните власти, те се появиха в масов порядък едва след идването на служебното правителство.  Ако това беше сторено по-рано, то при тези темпове сега можеше да имаме до 2,5 млн. поставени инжекции срещу коронавирус.

През почивните дни пунктове за ваксинация на открито имаше в София, Плевен, Стара Загора, Варна, Бургас, Пазарджик, Велинград и Велико Търново. Само в столицата 1106 души се възползваха от работата им в рамките на 2 дни.  Този уикенд се прибавя нов център за ваксинация в жк. Дружба.

Гражданите на място могат да избират между векторна и РНК – ваксина. Предвижда се да има изнесени пунктове и следващата събота и неделя – 12 и 13 юни, които ще се намират в Борисовата градина, Южен парк, Северен парк в ж.к.Надежда 4 и паркинга на в кв. Красна поляна на бул. Възкресение, съобщиха от Столична община. През делничните дни столичани могат да си поставят ваксини в 8 от общинските ДКЦ, където от понеделник до петък има зелени коридори. Имунизацията там става след предварително записване.

648  541 души са със завършен ваксинационен цикъл от въпросните 1, 5 млн. бити инженкции, което се равнява на 43%. Това на свой ред е с поне 10% повече от данните преди месец. Напомняме също, че от 1 226 от напълно имунизираните лица са с поставена ваксина Янсен, която изисква само 1 доза от препарата.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени