FACEBOOK

С нови 5 млн. лв. набъбна ремонтът на Партийния дом

Поръчката за реконструкция в сградата на НС, която трябваше да е завършила преди 2 години, се провали и сега е обявена нова, но доста по-скъпа, става ясно от сайта на НС. Всъщност става въпрос само за удължаване с 10 метра на зала Георги Кирков! Вижда ли сме отвътре. Съмнителният ремонт на бившия Партиен дом набъбна с нови 5,1 млн. лв. само за 4 месеца.

Цената за допълнителните разходи вече 22.6 млн. лв. с ДДС. Припомняме, че за новите харчове около „довършителните работи” стана ясно още през февруари. Тогава прогнозната стойност на поръчката възлизаше на 17.5 млн. лв. с ДДС., но подадените оферти „не отговаряли на изискванията”. Целокупната цена на ремонта вече наближава 50 млн. лв., при първоначална стойност от 24 млн. лв.

От Сега запитаха какво налага оскъпяването и от пресцентъра на НС отговориха, че са включени още дейности по ремонта и обновяването. Подновената поръчка отново е за проектиране, авторски надзор и реконструкция на електрически, отоплителни, вентилационни и климатични инсталации и СМР по фасадата и покрива на сградата.

Няма особена разлика в документацията по двете обществени поръчки, посочват от Сега. Срокът за изпълнение на работата е сега 750 дни, а в първия вариант бе 450 дни. Припомняме, че първоначалният план предвиждаше ремонтът да бъде завършен още преди 2018г. заради Европредседателството ни, но сега ще се забави с още поне 2 години към вече 2 г. закъснение.


Преустройството на зала Св. София (бивша Г. Кирков) в бившия Партиен дом започна през 2016 г., когато беше обявена обществена поръчка за почти 24 млн. лв. с ДДС. Тя включва основна реконструкция и оборудване на залата. Последният конкурс обаче прави тази цена двойна - вече близо 50 млн. лв. Още преди реконсктукцията, пленарната зала си беше готова за нуждите на НС с банки и всичко останало.

Въпреки това, беше обявен проект за разширяването й с 10 м. и монтиране на стъклен покрив, подобно на този в немския Бундестаг. Ремонтът се забави именно заради демонтирането на стария бетонен таван, който се оказа нерушим. В края на миналото лято, когато обектът трябваше да бъде предаден, изпълнителят НС ГРУП не само не пое неустойки, но и поиска допълнителни средства в размер на 300 хил. лв. с ДДС за дейностите около стъкления покрив и ел. захранване.

Същевременно, реконстуркцията на пленарната зала се охранява от фирмата Дефанс консулт, която е семейна собственост на Султанка Петрова, зам.-социален министър от квотата на ОП. След смъртта на младия охранител Даниел Тасев гръмна скандал, а Петрова беше проверена за конфликт на интереси. Съпругът й е шеф в компанията, а новият собственик е "баща на внуците й" -зет, Антикорупция започна проверка, но оневини Петрова.

В крайна сметка, тя не понесе нито политическа, нито юридическа отговорност и запази поста си на зам. в социалното министерство. Няма и развитие с разследването около смъртта на Тасев. Междувременно от МВР вече отнеха лиценза на охранителната фирма, заради натрупаните задължения към НАП в размер 891 030.19 лв, за периода 2014-2018г, но не и заради инцидента.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени