FACEBOOK

С лъжи КЕВР и Соф.вода оправдават скока на цената

Лъжа, която беше разобличена лесно, е в основата на одобреното от КЕВР искане на Софийска вода за нов, близо 10-процентен скок на цената на водата след 18-те на сто, които й сложиха през тази пролет, заедно с 23% вдигане на парното. Елементарна проверка на сайта на НСИ разобличава мошениците, облечени във власт. Според тяхното решение инфлацията януари – октомври е 0,7%, докато дори официално тя е 1,94%.

Също според тяхната база за увеличение на водата спрямо нейната „социална поносимост”, средният доход на човек от домакинство в София е 984 лв. Но статистически той е само 610,36 лв. Ножицата е 50%. Двете грешки едва ли са случайни. Особено, като се има предвид, че оправдават увеличение, което ще бръкне в джоба на всички ни, а на печелившите концесионери ще донесе десетки милиони.
На тази база, направилия си труда да провери числата общински съветник от БСП Борис Цветков пита защо при тези скокове на цените, Софийска вода не инвестира в ремонта на язоир Бели Искър, който заплашва да залее София и Самоков? 19 минути писа преди дни, че ремонтът ще струва 20 млн.лв. , всяка година Софийска вода изкарва поне 40 млн.лв. от него. Пресметнато за 18-те години на концесията й до момента, числото е баснословно.

Червеният съветник припомня, че Софийска вода не влага свои средства в ремонта и обновяването на ВиК мрежата, защото това става с парите от сметките на абонатите и с европейско финансиране за Столичната община. Става въпрос за 500 млн.лв. от общинската хазна през последните 10 години. Той напомня още, че в момента загубите на вода по тръбите за 47%, докато по концесионния договор трябваше вече да бъдат под 30%. Защо тогава се увеличава цената, след като гражданите поемат загубите?!

БСП пита КЕВР по каква причина за Софийска вода е одобрено искането й да предоставя услуги на Пределни цени? Как са защитени интересите на потребителите? Защо не им е дадена възможност за договаряне на цени, както е по европеските норми?

19 минути няма да остави тази работа така, надяваме се и Върховната касационна прокуратура да ускори разследването си на Софийска вода!


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени