FACEBOOK

Съдът: 2 пъти месечно миене на улиците в София

Софийският градски съд (СГС) задължи Столичната община да мие основните улици в милионния град два пъти месечно от май до септември, а в останалата част от годината – веднъж месечно. Той налага на общината в срок до две седмици да представи план за изграждане на велоалеи, включително и такива между крайните квартали на града до централната градска част.

Общината е задължена да информира на специално изградените табла, на спирките на градския транспорт и на сайта си какви са нивата на фини прахови частици и какви са нивата на замърсяването на въздуха.

Всичко това е част от привременните мерки, които съдът наложи докато приключи делото за мръсния въздух, което бе заведено от граждани и неправителствената организация Група за чист въздух.

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано от общината. Мерките съдът наложи докато се чакат назначените на предишното съдебно заседание експертизи по делото за замърсения въздух в София. През май съдът назначи екологична експертиза, която са установи какъв въздух са дишали хората в София между 2015 и 2017 г.
Попитана от 19 минути, Йорданка Фандъкова коментира, че приветства добрите намерения по принцип, но освен тях, кметството се нуждае и от финансиране, за да ги осъществи на практика.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени