FACEBOOK

Съдът отложи решението за Истанбулската

Днес Конституционният съд е провел обсъждане по един от най-обществено значимите въпроси в последните години – противоречи ли на Конституцията на Република България т.нар. "Истанбулска конвенция", каквото е популярното название на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

Въпросът за конституционосъобразността на противоречивия документ бе отправен от 75 депутати от ГЕРБ. Това стана след като правителството оттегли от Народното събрание решението, с което се искаше ратификацията на конвенцията. Докладчик по конституционно дело № 3/2018 г. е съдия Анастас Анастасов, който е бивш депутат от ГЕРБ.

Делото се очаква с голям обществен интерес, който бе допълнително засилен и от създалото се напрежение при изразяването на становища от представители на ключови правораздавателни институции у нас.

Върховният касационен съд не успя да излезе с позиция по въпроса. Председателят на институцията Лозан Панов бе възложил на трима върховни съдии да изготвят становище. На позицията на двама от съдиите (членове на Гражданската и Наказателната колегии), която застъпваше тезата, че ратификацията на конвенцията противоречи на основния закон, бе противопоставена втора позиция, изготвена от съдия от Търговската колегия на ВКС, която подкрепяше спорния документ. Така се оказа, че под ръководството на Лозан Панов, ВКС е неспособен да изрази становище по конституционно дело №3.

Висшият адвокатски съвет изпадна в още по-конфузна ситуация. Първоначално на сайта на адвокатурата бе публикувано становище, подписано от председателя Ралица Негенцова, според което "Истанбулската конвенция" не противоречи на Конституцията. След реакция на членове на ВАдвС, които се оказаха противници на тази теза, становището на адвокатурата бе оттеглено от КС.

От сайта на институцията е видно, че конституционните съдии разполагат с множество позиции, изготвени от неправителствени организации, които се обявяват в подкрепа на Конвенцията за домашното насилие. В навечерието на разглеждане на делото, привърженици на ратификацията организираха и ПР-инициативи. "Защитници на Истанбулската конвенция използваха по брутален начин жертвите на насилие, окачайки долни гащи и сутиени в столичния градски транспорт. Върху прострените гащи имаше табелки с имена на жертви на насилие като Хюлия Маджар от Варна, Виола Николова от София, Симона Великова от Сливен, Мелиса Кирова от Русе и още над 20 жени", съобщава в-к "Телеграф" във вторник.

Каквото и да е решението на Конституционния съд, то едва ли ще промени нагласите на политическите сили за ратификацията на конвенцията. Привърженици на влизането в сила на документа са депутатите от ГЕРБ и от ДПС. Категорични противници на подписването на спорната конвенция са парламентаристите от ВМРО и от "Атака". БСП също многократно се е обявявала против приемането на документа. Колебаещи се засега са депутатите от НФСБ и от "Воля".

Основната теза на противниците на Истанбулската конвенция е, че чрез нея се отваря възможност за въвеждане на т.нар. "джендър идеология", която размива двуполовия модел на обществото, както и легализиране на еднополовите бракове у нас, което според сега действащата Конституция е невъзможно.

"Опитите да се повлияе върху КС днес напомнят практиката на тоталитаризма. Не се подбират нито медийни прийоми, нито тематични аргументи, нито форми на апологетика. Опитите да се повлияе върху КС и общественото мнение стигат до неподозирани доскоро висоти. Нищо не е изключено от арсенала - като се започне от простирането рано сутрин, преди час "пик", на сутиени и комбинезони по автобуси и тролейбуси в столичния градски транспорт. Ползват се най-груби внушения, с непроверен характер, чрез видео клипове с изнасилени жени в трети страни. Жени от целия свят, филмирани в задгранични студия, на своя майчин език призовават към решителност и глобалистка повсеместност на борбата срещу изнасилванията. А за въпроса "защо наказателният закон стотици години не се е справил с престъплението "изнасилване", в пропагандистките видео-клипове не остава време", коментира преди дни адвокат Владимир Шейтанов.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени