FACEBOOK

Строителите искат от Радев 1,3 млрд. лв. за незаконни дейности

От пътния бранш обявиха, че ще търсят съдействие от президента Румен Радев, за да си получат плащания по незаконно поети от тях дейности в нарушение на Закона за обществените поръчки, пише Сега. Представители на строителните фирми искат общо 1,3 млрд. лв. и твърдят, че в извършеното от тях няма нищо нередно.

Напомняме, че от бранша вече излизаха на протести и блокираха центъра на София заради неплатени заплати. Оказа се обаче, че голяма част от работниците на тези митинги бяха от фирми, които иначе редовно получават внушителни аванси и би следвало да нямат задължения към служителите си.
По-рано служебният министър на финансите Асен Василев отчете с конкретни докукенти, че само за последните 2 години общо 13 млрд. лв. са похарчени за т. нар. „инхаус” поръчки с 1 кандидат, които заобикалят или направо нарушават закона.

В срещата ще участват представители на Българска браншова камара Пътища, като подробности ще бъдат обявени след разговорите с президента. От камарата обявиха предварително, че ще запознаят държавния глава с изготвена от тях декларация и правно становище за състоянието на пътно-строителния бранш.

Служебното правителство се опита безуспешно да прокара проект при второ четене на актуализацията на държавния бюджет, така че парите към фирмите да бъдат платени, въпреки че договорите се разследват от прокуратурата.

Опитът за прокарване на разплащането на второ четене в парламента катастрофира, след като в зала се разрази шумен скандал. От партиите масово възразиха, че се иска разрешение от НС да позволи на АПИ да наруши закона за обществените поръчки. Това изключение бе изрично записано в проекта. Проектът предвиждаше парите да се плащат разсрочено 5 години, но фирмите не са съгласни и с това, защото твърдят, че ще фалират. Искаше се още и НС да разпореди прекратяване на действащите договори и превъзлагане на дейността отново в "пълни обеми". Така прекратяване на договорите би се прехвърлила от изпълнителната върху законодателната власт.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени