FACEBOOK

Страшно за Лозенец – вместо 6, 3 подземни етажа на небостъргача до Маринела

Вместо 6 по проект, само 3 са оставени подмезните етажи на небостъргача, който Артекс строи до хотел Маринела, стана ясно от разследване на колегите от в. Сега.

Освен че спестява милиони лева инвестиции на строителите и им дава повод да раздават сериозни подаръци на политици във вид на апартаменти и ВИП асансьори, това решение на администрацията на ГЕРБ създава и сериозна заплаха за жителите на Лозенец.

Причината е, че София е ярко сеизмичен район – последното земетресение от 6 по Рихтер през 2012 г. го доказа, така че в него са противопоказни сгради над 20 етажа. Не е случайно, че точно на 19 е направен хотелът Маринела. При това е изграден от японци, а те са царете на технологиите за устойчиво на трусове строителство.

Въпреки че тази година през май зданието на архитект Кишо Курокава става на 40 години, използваните за него методи на градеж са далеч по-модерни от днешните ни Сгради на годината на Мирянови, категорични са всички архитекти и предприемачи от бранша.

На този вариант е абсолютно безразсъдно както разрешаването да се строи 34-етажна сграда – по закон там вече не може да бъде на повече от 8, но и да се намалява нейната дълбочина, което означава много по-голяма сеизмична неустойчивост, а поради това – огромен риск за целия елитен квартал Лозенец.

Промяна на инвестиционния проект на подземните нива на сградата за осигуряване на паркоместа, намалени от 6 на 3 с аргумент наличие на високи подпочвени води, заради което обектите в сградата са променени от офиси на ателиета е престъпно поет риск, коийто може да има непредвидимо лоши последствия.

Допълнително допуснатите изменения в разрешението за строеж през 2018 г. от 2 май - за изграждане на резервоари за питейна и дъждовна вода, второто - от 6 август, е за добавяне на балкони по южната фасада са още усложнения на този фон.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени