FACEBOOK

Столично училище може да си върне името "Юрий Гагарин"

Първият патрон лично посети учебното заведение през 1961г., където засади смърч

Кметът на столичния район "Слатина" Георги Илиев, избран на изборите през 2019 г. от листата на коалицията "Демократична България", обяви обществено допитване дали 138-о училище в района да си върне името на първия си патрон "Юрий Гагарин". В момента учебното заведение се казва "Проф. Васил Златарски".

Илиев призовава гражданите да гласуват за инициативата в интернет на адрес: https://slatinasurvey.typeform.com/to/RDUxD6nh

Припомняме, че Гагарин лично посети учебното заведение през през 1961 г., по време на визитата си в България. Първият в историята покорител на Космоса дори засади смърч в двора на училището, което расте там до днес.

(ВИЖ ВИДЕО ТУК)

През годините в училището се установява традицията космонавти да засаждат иглолистни дръвчета в специално обособена алея в двора, наречена „Алея на космонавтите“. На същата алея са засадили смърчове също и първият български космонавт Георги Иванов, вторият - Александър Александров, първата жена-космонавт - Валентина Терешкова, и др.

Идеята на районния кмет идва, след като преди дни под негов пост във Фейсбук, свързан с Гагарин, започва дискусия трябва ли да бъде възстановено предишното име на 138-о СУЗИЕ.

"Затова организираме официално допитване и ви каня да вземете участие в него. По-малко от два месеца след историческия първи полет на човек в космоса - на 24.05.1961 г. (б. р. - датата на посещението) Юрий Гагарин посещава 138-о училище, кръстено на него, и засажда борче в двора. Тази година се навършват 60 години от това посещение и 60 години от създаването на 138-о училище.  В тази връзка бихме искали да знаем какво мислите относно идеята да се възстанови името на училището и то отново да бъде наречено на първия човек, напуснал земната атмосфера", пише Илиев в социалната мрежа.

 

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени