FACEBOOK

Столичната библиотека с празнична програма по случай Международния ден на детската книга

Библиотеката на София кани всички деца, които обичат да четат, и техните родители на 2 април 2024 г. да отпразнуват заедно Международния ден на детската книга.

Библиотеката на София кани всички деца, които обичат да четат, и техните родители на 2 април 2024 г. да отпразнуват заедно Международния ден на детската книга.
Този празник се отбелязва в цял свят не случайно на този ден - 2 април е рожденият ден на великия разказвач на приказки Ханс Кристиан Андерсен. Веднъж на две години ЮНЕСКО отличава и най-добрия детски писател и художник, които получават Международен златен медал на името на Андерсен. Между наградените са световноизвестни автори като Астрид Линдгрен, Ерик Кестнер, Луис Карол, Джани Родари, Туве Янсон. В този почетен списък фигурират и големите български писатели Ангел Каралийчев (1974 г.), Веса Паспалеева (1980 г.), Валери Петров (1988 г.), Йордан Радичков (1996 г.).
Тази година официален домакин на Международния ден на детската книга е Япония. Мотото на празника е думата „ВЪОБРАЖЕНИЕ“. „Прекосявайте мо-рета на крилата на въображението” - призовава Ейко Кадоно, изтъкната дет-ска писателка, лауреат на наградата Андерсен, автор на тазгодишното посла-ние към децата в света .
„За най-важните хора на света“ е слоганът на Детския център на Библиотеката на София, който стои в една от залите му. Днес най големият в България детски библиотечен център и филиалите на Столична библиотека разполагат с над 84 хил. тома детски книги, те ежегодно се посещават от 100 хиляди деца, а повече от 41 хил. деца и ученици до 14 години са читатели на библиотеката. През последните години инициативите за насърчване на детското четене, за привличане на децата и подрастващите към книгите, се превърна в кауза за много институции, сдружения и публични личности, включително и за Столична библиотека. Библиотеката на София със своите атрактивни културни и образователни кампании и активности има водеща роля в приобщаването на многобройна детска и тийнейджърска аудитория към четенето и книгите. И тази година Столична библиотека като постоянен и активен медиатор между книгата и малките си читатели отбелязва с различни инициативи Международния ден на детската книга.

По случай празника Библиотеката на София е подготвила специална програ-ма. Ето акцентите в нея:


• 10:00 до 11:00 ч. – Щафетно четене на любими приказки от Андерсен с подарък – специални „летящи приказки“, а големият български поет, автор на детски книги Георги Константинов ще представи новата си книжка за най-малките „Котка пешеходка”.
• 11:00 до 12:00 ч. – театрално представление „Звездалан и приключението с вулкана Там“ с участието на 12 деца от класа на Ирен Кривошиева към школата за сценични изкуства „Essens“ Среща с авторката на книгата Дарина Шопова-Станчева.
• 12:00 до 13:00 ч. – „Среща с технологиите“. Американският център предлага занимателни игри с роботчета и 3Д писалки, програмиране и рисуване на триизмерни фигури на любими герои от приказките.
• 13:00 до 14:00 ч. –работилница по Ханбок. В работилницата на Корейския кът децата ще изработят кукли от двуцветна хартия и ще научат кои са основните елементи на мъжката и женската традиционна носия Ханбок в Корея.
• 14:00 до 15:30 ч. –Работилница за илюстрация на персонаж от детска книга (Американски център). Децата ще рисуват герои на Уолт Дисни, създадени по приказки на Андерсен.
• 16:00 ч. до 17:30 ч. – „Филмов следобед в библиотеката“ с прожекция на вечната класика „Дивите лебеди“ по едноименната приказка на Андерсен.
• Изложбата „В света на птиците“, представяща илюстрации от най-голямата книга в Столична библиотека и едно от най-уникалните албуми в света с ръчно оцветени илюстрации „Птиците на Америка“.
• Тебеширено парти на пл. Славейков
• Награждаване на победителите във фотоконкурса, посветен на героите от книгите за Хари Потър
При хубаво време инициативите ще се провеждат отвън, на пл. Славейков, при лошо време - в Детския и Американския център на Столична библиотека.
В празничния ден и в 4 те филиала на библиотеката ще има интересни събития за децата и навсякъде малките участници ги очакват подаръци –детски книги. Всички деца, които обичат да четат и не са читатели на библиотеката, ще получат безплатни читателски карти.
Споделете Международния празник на детската книга с арт инициативите на Столична библиотека !


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени