FACEBOOK

Средната работна заплата в София с 2,1-кратно увеличение за 10г.

Само за последните 10 г. средната заплата в столицата бележи 2,1 кратен ръст. Ако през 2009 г. средното месечно възнаграждение в София е 826 лв. по данни на националната статистика, също според НСИ за второто тримесечие на 2019 г. сумата вече е 1729 лв. Ръстът е точно 2,0933 пъти. Повече от двоен! Средно за България заплатите са нараснали с 87%. Което означава, че в София те растат със значително изпреварващ темп.

Заради близостта със столицата, и регионът София – област бележи едни от най-добрите резултати по отношение на възнагражденията, сравнен с другите райони на страната. Което показва, че доброто управление води до синергия. Благодарение на нея столицата подпомага съседните общини в тяхното развитие.

Другият основен фактор, който доказва подобрението на качеството на живот в милионния град е резкият спад за бедността. В София тя е близо 3 пъти по-ниска от средния показател за страната. В столицата хората с доходи под линията на бедността са едва 8,8% през 2018 г., докато в България, за огромно съжаление, те са 22%.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени