FACEBOOK

Специализираният съд поема делата за корупция на властимащите от 4 ноември

Президентът Румен Радев е подписал Указ за обнародването в Държавен вестник на промените в Наказателно-процесуалния кодекс. Указът е издаден на 02 август, става ясно от днешния брой на Държавен вестник, предаде репортер на БГНЕС. Новите разпоредби влизат в сила три месеца след обнародването им, т.е. от началото на ноември месец делата за корупция срещу министри, депутати, кметове и други представители на държавата ще се разглеждат от Специализирания наказателен съд. Досега тези дела се разглеждаха от Софийския градски съд.

Приетите в края на първата сесия на 44-то Народно събрание поправки в НПК въвеждат и правила, с които се прекратява практиката на безкрайно отлагане на съдебните дела. Според мнозинството, с новите текстове в Наказателно-процесуалния кодекс ще се осигури ускоряване на съдебния процес, за което настоява обществото. С публикуването в Държавен вестник на НПК президентът Румен Радев отхвърля призивите на група извънпарламентарни партии, както и на близкия до тях Съюз на съдиите в България, да наложи вето на поправките. Не е изключено, заради поправките в НПК да се направи и опит за сезиране на Конституционния съд.

В днешния брой на ДВ № 63/04.08.2017 г. не са публикувани поправките в Закона за съдебната власт и в Закона за опазване на околната среда. Групата извънпарламентарни партии и гравитиращите около тях НПО-та настояват за вето и срещу тях. С промените в ЗСВ се цели повишаване прозрачността в имущественото и финансово състояние на магистратите, както и техните участия в различни професионални, но и тайни организации.

А с поправките в ЗООС, депутатите приеха, че обжалванията срещу различни инвестиционни проекти, занапред ще е само на една съдебна инстанция. Водещ мотив за тази промяна е опитите чрез непрекъснати жалби, да се блокират ключови инвестиционни проекти като автомагистрала “Струма” и други. Президентът Румен Радев има още седмица, за да реши – дали да върне промените на депутатите или да издаде указ за тяхното обнародване в Държавен вестник идния вторник или другия петък.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени