FACEBOOK

Спад на безработицата: Соцминистърът

„От началото на 2023 г. равнището на безработицата продължава да намалява“, заяви вицепремиерът и социален министър Лазар Лазаров в словото си по повод 33 г. на Агенцията по заетостта.

„Над 57 хил. безработни са намерили работа с помощта на бюрата по труда. Близо 16 хил. икономически неактивни хора са започнали да търсят работа, а в заетост са включени около 12 хил. младежи“, отчете той.

„Възлагам големи очаквания на иновациите по отношение на мисията и визията на Агенцията и нейния подход към промяната“, добави Лазаров.

В изказването си той подчерта, че конюнктурата на пазара на труда, високите технологии, цифровизацията на икономиката, усъвършенстването на изкуствения интелект променят радикално обществените и индустриалните отношения и водят до интензивни промени, нови професии и работни места, изискващи постоянно повишаване на квалификацията, знанията и уменията на работната сила. „Съвременните реалности изискват незабавен отговор на недостига на квалифицирани човешки ресурси. Нужно е непрестанно повишаване на квалификацията, знанията и уменията на работната сила“, каза министър Лазаров.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени