FACEBOOK

Спад вместо ръст на туризма – 20% заетост на хотелите по морето

Прогнозите на 19 минути, за реален спад на туризма, за разлика от тези на смехотворния ресорен министър, се сбъдват за огромно наше съжаление, но и по пътя на логиката. Дори според официалните данни към 15 юни България има спад и на външния и на вътрешния туристически пазар дори спрямо най-лошата в досегашната история на сектора минала година.

Новината, която Стандарт извади след нашия репортаж за липсата на чужди туристи от Албена до Лозенец беше потвърдена и от Съюза на собствениците на Златни пясъци, и от Съюза на собствениците на Слънчев бряг, и от Съюза на инвеститорите в туризма. Данните към 22 юни – края на първия от трите месеца на лятото, са за заетост 20%. Която няма как да се компенсира. А от Асоциацията на туроператорите и турагентите са силно обезпокоени от резкия срив на българския пазар, който прави приходите в нашата лоу-кост индустрия на гостоприемството. Така чаканите това лято повече руснаци след чудовищния им спад миналата година заобикалят родните хотели. Вместо на нашите инвеститори, те оставят парите си на други братушки – приятели, роднини или просто предприемчиви хора, които им дават да спят в имотите си у нас. Така правят 90% от руснаците. Като разказва това шефът на Съюза на собствениците на Златни пясъци Георги Щерев споделя, че стаята в апартаментите им излиза 5-10 евро на вечер. Като ползват изгодните чартъри, пак им е по-евтино дори от крайно ниските пакети от по няма и 300 евро, за които им продаваме летуване у нас, добавяме ние.

В същото време своята присъда за министър Николина Ангелкова издаде и Световната туристическа организация. Тя вписа 0 срещу данните на българската туристическа статистика, понеже й писна за туристи у нас да бъдат броени по два пъти румънците, отиващи и връщащи се от Гърция транзит през нашата страна, както и турците, минаващи през нея от ЕС към родината си и обратно за отпуските. Кого лъжем – лъжем себе си.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени