FACEBOOK

Социолозите отливат от Възраждане и наливат % на БСП, която е на 5 на сто в истинските сондажи, не се публикуват

В очакване на предсрочни избори наесен, политическите партии поръчват истински социологически проучвания, които – нали растем по свобода на словото, не се публикуват.

Сигурно помните как повече от 2 месеца преди последните избори точно преди половин година в истинските проучвания Продължаваме промяната имаше 25%, а когато го написахме в 19 минути официозните социолози ни критикуваха, че това не били реални числа. Тогава официално даваха 8% на Кирил Петков и Асен Василев. Помолихме ги да изчакаме резултатите. Те заковаха на 25, 78% на вота през ноември.



Сигурно помните как също тогава резултатите на БСП се публикуваха официално като 15 – 20% от различните агенции, а всички знаеха, че реално са 10 на сто. Колкото и изкараха червените.



Сега нещата се развиват по сходен начин. Виден социолог дава на стара политическа централа социологическо проучване с истинския резултат на Възраждане.



„Защо е толкова различен от онзи, който показваш по телевизията?”, питат го политиците, които са му поръчали сондажа. „Защото иначе не е удобно, ще стане страшно”, обяснява спецът по общественото мнение. Централата е същата, от която изтече информация за истинския процент на Продължаваме промяната 25 на сто, който публикувахме преди последните избори.А истината е, че социолозите не искат да излагат публично свои редовни клиенти за сметка на новодошлите в клуба.



Истинският резултат на Възраждане в момента е 15%. От тях се взема, за да се даде на БСП, която в момента се движи около 5 на сто. И то не от всички избиратели, а от изразилите реална готовност да гласуват. Така се постига паритетът между двете партии, който четем в официално публикуваните проучвания.


За това си има и логика – докато Корнелия Нинова не ще да каже за износа на оръжие за Украйна, който многократно се доказа, че правим, но тайно, за да могат да текат комисионните за политиците, а не явно, както останалите страни в ЕС, които правят най-официални доставки и то също през Полша – не директно, понеже няма как при закрито от руснаците небе, Костадин Костадинов афишира русофилските си позиции.



В зоната 5 – 7 процента реално се движат и другите партньори в управляващата коалиция ИТН и ДБ, колкото им дават и официалните рейтинги – в превод: не си плащат на агенциите. Което прави странно бетонирането в официалните рейтинги на основния играч в коалиция Продължаваме промяната, но за нея – по-долу...

 

Много добър резултат дава проектът на бившия премиер Стефан Янев, който беше отстранен от поста на военен министър в този кабинет. Официално му се дават вече 8 процента, но реалният вот за него в момента би бил двуцифрен с потенциал за достигане на 20 на сто при добра комуникация и подходящ съюзник, каквито в момента за негово съжаление липсват на неговия Български възход.



Подценявана в рейтингите е Мая Манолова, която в момента прескача заветните 4 на сто – праг за влизане в Народното събрание. В момента социолозите официално й дават три пъти по-нисък резултат. „Все някой трябва да бъде ляв”, коментират наблюдатели възхода на бившия омбудсман.



Доста надценяван в момента е рейтингът на управляващата партия Продължаваме промяната, която се включи в клуба на социологическите спонсори през последните месеци и въпреки всички скандали, които са буквално всекидневни, се радва на неспадащ официален рейтинг. При спадове на останалите партньори в коалицията.



 Наталия Каменова


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени