FACEBOOK

София ще бъде домакин на Mеждународна конференция за климата на мрежата В40

Кметът участва в конференция на мрежата на балканските градове в Атина

"София е лидер в развитието на енергийни проекти с цел зелена трансформация в България и двигател за развитието на икономиката на държавата. Въпреки кризата през последната година ускорихме планове ни, насочени към зелена трансформация и осигуряване на възобновяеми източници на енергия”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която участва в конференция B40 в Атина. Мрежата на балканските градове бе създадена преди 1 година с участието на 25 общини от 11 държави с 55 млн. души население.

В рамките на конференцията кметът Фандъкова проведе срещи с кметовете на Атина, Истанбул, на снимката до нея, Сараево и Подгорица.

През 2023 г. София ще бъде домакин на Международна конференция за климатичните промени. Тя ще бъде организирана заедно с мрежата В40. За това се разбраха кметът на София Фандъкова и кметът на Атина Костас Бакоянис, който е председател на мрежата В40 за тази година.

София продължава да бъде градът, който привлича инвестиции, осигурява стабилност и сигурност за бизнеса, а най-бързо разрастващият се сектор в икономиката й са информационните и комуникационните технологии, подчерта кметът ни.

"Мрежата B40 ни помага да продължим да работим заедно, за да можем да гарантираме сигурност и спокойствие за нашите граждани. Обединението, диалогът и разумните устойчиви политики са ключът към осигуряването на стабилност и предвидимост за нашите градове, – каза също кметът на София. – През миналата година преминахме през редица кризи. Само на няколко стотин километра от нашата страна продължава война. Българските общини, въпреки политическата нестабилност в нашата страна, бяхме първите, които се противопоставиха на войната и подкрепихме украинските бежанци.

Енергийната сигурност е основата, на която се гради стабилността на държавите и градовете. София има няколко работещи проекта в детски градини, общински здравни заведения и подготви други два проекта за ВЕИ в Зоологическата градина и Завода за преработка на отпадъци.

Добър пример по отношение на енергийната независимост са и пречиствателната станция за отпадни води на града ни, в която произвеждаме енергия от утайки. София разполага и с модерна инсталация за преработка на хранителни отпадъци, от които произвежда енергия”.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени