FACEBOOK

София с 0,6% К19-смъртност, а вътре са съпътстващите болести и придошлите

Освен, че през последните дни пада процентът заразени в София, милионният град е положителен лидер в България с едва 0,6% смъртност от коронавирус спрямо регистрираните позитивни тестове – данните са обобщени до 11 октомври. Като трябва да се има предвид, че поради магнетичната си сила за хора от други населени места и централизацията на здравната система, мнозина от починалите в столицата всъщност не са нейни жители.

Те просто са завършилия земния си път в София. А също така в статистиката със 171 починали или нещо като 0,01% от населението на града, трябва да се има предвид, че огромната част – над 90% са хора с други тежки заболявания – обикновено по няколко патологии – сърдечни, онкологични и т.н.

Не броим и многото пациенти, починали именно в столицата, които при инфаркт, инсулт, бъбречна недостатъчност – имаме 3 такива проверени случая, а сигурно са десетки, като причина за смъртта, вместо реалната, се вписва коронавирус. Данни колко са точно леталните случаи без съпътстващи заболявания липсват, понеже няма аутопсии и няма как да се знае причината за смъртта, но дори според описанията, публикувани на страницата на Здравното министерство картината е повече от ясна.

Със само 12,9 на 100 000 души население, при това в тази графа се мери официалното население на София от 1,2 млн. души, а не реалното от поне 1,7 млн., градът е абсолютен отличник в страната. И то въпреки замърсяването с фини прахови частици, а се знае, че коронавирусът е най-лош именно за дихателната система на човека. Интересно, че и другият град с най-силно замърсяване на въздуха Плевен е челник, при това е по-добре от София – 12,3 на 100 000.

За София-град най-добро е сравнението със Софийска област, за да се направи разликата – там почиващите са над 2,5 пъти повече на 100 000 души население – 31,3. Това значи, че толкова руганите напоследък от медиите общински болници, които изнасят най-тежко кризата и реално приемат хората, за разлика от пазещите легла за ВИП-пациенти Военна и Правителствена, се справят отлично с предизвикателството.

На обратния полюс са областите със смесено население като истинско бедствие е в Смолянска, където смъртността е 79,2 на 100 000 души. Не са розови нещата в Област Търговище с 64,9 на 100 000 население.На дъното на класацията, трети отдолу – нагоре са в Разградска област с показател 46, Пазардишка с 41, Шумен с 37,7 на 100 000 души.

Снимка: БГНЕС


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени