FACEBOOK

София с участие в международен проект за развитие на младите предприемачи

Проектът цели подобряване на мерките за управление на иновациите

Столична община, съвместно с Асоциация за развитие на София, участва като партньор в международен проект „Разкриване потенциала на младите хора за бизнес и социални иновации в Дунавския регион” (NewGenerationSkills), изпълняван по Програма за транснационално сътрудничество „Дунав” 2014 – 2020, финансирана от Европейския съюз, предава пресслужбата на Столична община.

Проектът цели подобряване на мерките за управление на иновациите и укрепване на сътрудничеството между основните заинтересовани страни в Дунавския регион. В процеса на неговото изпълнение партньорите – органи на местната власт, университети, центрове за развитие на иновациите, малки и средни предприятия и граждански организации, заедно ще изследват, създават и тестват иновативни стратегии за стимулиране на младежкото предприемачество.

Водещ партньор на проекта е район "Обуда", Будапеща (Унгария), а партньори, освен София, са градовете Белград (Сърбия), Марибор (Словения) и Грац (Австрия), Регионална асоциация за развитие на град Клуж (Румъния), Университета на Белград, Център за развитие на малки и средни предприятия към Университета в Будапеща, както и три неправителствени организации от Словения, Австрия и Чехия.

Основните дейности са свързани с проучване опита на градовете по отношение на политиките и мерките за образование и заетост на младите хора на възраст 15 – 29 години, в преход от образование към пазара на труда. Слабата предприемаческа култура и липсващият капацитет за управление на иновациите се признават за ключово предизвикателство в Дунавския регион.

В резултат на изпълнението на Проекта във всеки един от участващите градове ще бъде сформирана Местна консултативна група за иновации, която ще включва представители на местния бизнес и младежката общност заедно с центрове, агенции, асоциации в подкрепа на младите хора и/или иновациите. Ще бъдат разработени: Стратегия за развитие на младежта и Местен план на действие, в който ще бъдат отразени знанията и опита, придобити от транснационалния обмен на опит, както и конкретните действия за успешна реализация на иновативните идеи.

Ключов резултат от изпълнението на проекта е създаването на „Лаборатория за иновации", която ще осигурява достъп на млади хора за придобиване на умения и компетенции, необходими за успешната им бъдеща реализация.

Проектът е на обща стойност 111 572 евро, от които 85% са съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие. Останалите 15% са национално съфинансиране, осигурено от републиканския бюджет чрез Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Продължителността на проекта е 30 месеца.

Източник: sofiautre.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени