FACEBOOK

София сменя хартиения билет с e-талони

Вече ще може да се комбинира пътуване с автобус, трамвай, тролейбус и метро

София сменя хартиения билет с e-талони за 30 и 60 минути, съобщи Сега.

След многомесечно чакане и дълги дискусии Столична община най-после представи окончателното си предложение за нови тарифи на билетите и картите за градския транспорт в София. Докладът е качен за обществено обсъждане на сайта на общината. До 17 юли граждани и организации могат да дават мнения и предложения по него. Управляващите от ГЕРБ защитиха изработването на предложените тарифи с вече функциониращата система за електронно таксуване в обществения превоз на столицата. Тя тръгна през май м. г.

След приемането на промените в ресорната наредба, което се очаква да стане след лятната ваканция на Столичния общински съвет, Центърът за градска мобилност (ЦГМ) ще започне да продава билети за време на електронен носител. Те ще заменят хартиения билет, който ще остане да се продава в редки случаи.


С новите е-билети ще може да се комбинира пътуване с автобус, трамвай, тролейбус и метро.

По-краткосрочният билет ще струва колкото и сегашния хартиен талон – 1,60 лв., и ще е с валидност 30 минути. От общината вече нееднократно поясниха, че с този билет пътникът ще може да се вози и на друго превозно средство след изтичането на половин час, ако регистрацията в него е направена до 29-ата минута. Другият билет за време ще е валиден 60 минути и ще струва 2,20 лв. С него също ще може да се пътува повече от веднъж, ако регистрацията е до 59-ата минута.


След влизането в сила на новата тарифна политика от шофьора на автобуса или от ватмана пак ще може да се купува хартиен билет. Но той вече ще струва 2 лв. С него няма да може да се сменя превозното средство. При същите условия хартиени билети ще се продават и на касите в метрото.

В същото време управляващите в София се готвят да премахнат талоните за 10 пътувания в наземния градски транспорт и пластиките за метрото, които сега струват 12 лв. Аргументът е, че в момента превозните документи са твърде много видове. Втората цел е пътниците да бъдат стимулирани да си купуват по-дългосрочни карти. Така на практика обаче общинарите ще ударят по джоба хората, които ползват обществения превоз по-рядко и в по-непредвидени случаи, но които също разчитат на него.

Данните на ЦГМ са, че през 2019 и 2020 г. с талони и с карти за десет пътувания са се придвижвали около 10% от пасажерите в София. От финалното предложение, качено за обсъждане, личи, че ГЕРБ са се отказали от идеята да заменят тези талони с нови електронни за време – за 20 пътувания с възможност за прекачвания в рамките на 30 мин. – с цена 30 лв., или с 20 пътувания в рамките на 60 мин. – с цена 40 лв. Според ЦГМ новите тарифи при краткосрочните превозни документи ще донесат допълнителни приходи на дружеството в размер на 8,5 млн. лв.

При абонаментните карти управляващите в София се готвят да запазят цената на едногодишните персонални и анонимни карти – съответно 365 и 600 лв.

Запазва се и стойността на едномесечната персонализирана карта за всички линии – 50 лв. Неперсонализираната обаче ще поскъпне и от 60 лв. ще стане 70 лв. По предложение на гражданската организация “Спаси София” Столична община се готви да въведе и годишна карта за младежи до 26 г., която ще струва 200 лв.

Запазва се цената на дневната карта, както и на дневната карта с агрегация (три и повече плащания с банкова карта или смартфон в градския транспорт в рамките на един ден) – 4 лв. Предвижда се въвеждането и на 24-часова карта, която ще струва 6 лв. От досега съществуващите карти се предвижда премахването на месечната за една линия от наземния транспорт, която струва 28 лв.

Изчисленията на ЦГМ са, че промените в различните модификации и в цените на транспортните карти ще вкарат допълнително 6 млн. лв. в бюджета на дружеството от тези по редовна тарифа и още 6,5 млн. лв. от картите на преференциални цени. Общият очакван финансов ефект за ЦГМ от сбора на краткосрочни и дългосрочни превозни документи ще бъде над 21 млн. лв. на година, изчисляват от фирмата.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени