FACEBOOK

София през 2016-та – чисти улици, зелени площи

Йорданка Фандъкова за новите задачи пред Столичната община

Снимка: Булфото

София е европейски град с историята си, с духа на своите граждани и с мястото, което заема на съвременната европейска политика. Аз лично съм убедена, че големият потенциал на София е в развитието й като зелен град, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за Бта.

"Всички проекти, които реализираме съдържат конкретни мерки в тази посока. Факт е, че имаме много да наваксваме, но това става само с работа, а не с говорене. Затова и последователно защитавах инвестициите в четири ключови приоритета - транспорт, инфраструктура, образование и екология. Това е здравата основа, на която трябва да стъпим", заяви тя.

"София влезе в топ 30 на най-бързо развиващите се градове в света на престижна международна класация от общо 300 града. "Блумбърг" посочи София като европейската столица с най-голям ръст на БВП за последните 10 години. София e и в класацията на десетте най-добри места в света за започване на бизнес през 2015 г. на списание Форбс. Зад тези международни оценки стои свършена работа и обективни показатели за развитие", отбеляза столичният кмет.

В бюджета за следващата година вече могат да се видят инвестициите, които се насочват към новите задачи, които са поставени от столичния кмет.

"На първо място, това са ремонти на улици в кварталите. За тях залагаме почти с 11 млн. лв. повече спрямо 2015 г. На второ място, увеличаваме миенето на улици и булеварди от 2-3 пъти на 12-13 пъти. Това е важна мярка, която трябва да доведе до намаляване на фините прахови частици", подчерта Йорданка Фандъкова.

Нов приоритет е да се разшири поддържането на междублоковите пространства, и да се оформят места за почивка и спорт близо до домовете на хората. Следващият приоритет с увеличено финансиране е спортът - както изграждане на спортна инфраструктура, така и подкрепа за състезания, каза кметът на София.

Йорданка Фандъкова подчерта още, че през 2016 година почва строежът на третия лъч на метрото. Според нея това ще облекчи сериозно трафика в кварталите, където новото метро ще минава. Ще се продължи и с модернизацията на градския транспорт и ще бъдат доставени 110 нови автобуса и 5 нови трамвая. Поетапно ще бъдат заменени най-старите мотриси, които обикалят софийските улици.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени