FACEBOOK

София прави 40% от БВП на България с под 20% от населението


"По данни на Института за пазарна икономика София е привлякла 54% от инвестициите в България и произвежда 40% от БВП на страната", заяви кметът Йорданка Фандъкова. Това стана на срещата Бизнесът пита кмета, организирана от 19 минути и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Напомняме, че София има по-малко от 20% от населението на страната, което означава, че ефективността на бизнеса в милионния град е над два пъти по-висока, отколкото в останалата част на България.

Кметът посочи още, че в икономиката на града през последните години най-голям ръст имат стартиращите компании в IT сектора.

"София е с най-ниска безработица и в същото време привлича най-много от образованата част от населението на страната. Заетостта в столицата е най-висока в сравнение с всяка една друга област в страната. Столицата привлича най-вече хора в трудоспособната възраст с превес на младежите, които търсят реализация на пазара на труда.

Средногодишният брой на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е 701 300 души . От тях най-много са заетите в сектор търговия и услуги", припомни още столичният кмет. "Подкрепяме инвеститори, които имат отношение към околната среда, чистота на въздуха и новите технологии". Това каза кметът на София по време на среща с представители на малкия и среден бизнес.

"Столичната община е и един от най-големите инвеститори в България", припомни софийският кмет. "Инвестираме в инфраструктурни проекти, които са свързани с опазването на околната среда и подобряването чистотата на въздуха. Но стимулираме и креативната индустрия, която вече достига 18% от икономиката на града”, допълни кметът.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени