FACEBOOK

София или Пловдив е индустриалното сърце на България?

Много „иконоимисти” напоследък лансират версията, че Пловдив бил новият индустриален център на България. За да подкрепят това, те приписват на града цялто БВП на областта, в която има десетки градове и само ВМЗ-Сопот прави продукция и пари, колкото половин Пловдив. Но, след като вчера и Националният статистически институт започна да нарича огромната област просто Пловдив, при това като „индустриалния център” на страната с пиар цел, длъжни сме да посочим данните на същия НСИ.

Градът София, не областта около него, сам по себе си прави БВП 37,662 млрд. Това са точно 10 млн.лв. над 40% от БВП на цялата страна от 94,13 млрд. Със скромните на този фон 7,546 млрд. цялата Пловдивска област, от която центърът не дава и половината БВП, е с принос в националната икономика 8%. ГРАДЪТ ПЛОВДИВ ОБАЧЕ ДАВА МАЛКО НАД ЕДНА-ДЕСЕТА ОТ БВП НА ГРАДА СОФИЯ. Кой значи е индустриалният център? 

Не е коректно дори сравнението със значително по-малката Варненска област, която дава 6,089 млрд.лв. БВП, но ако се сметне участието на Варна, то на практика нейният БВП е по-голям от този на Пловдив като град. А най-тъжно е, че малката Варненска област има БВП, колкото трите области, формиращи Северозапада, взети заедно. Вероятно по тази причина, вместо да прави политики, Регионалното министерство обмисля да прекрои районите така, че София да бъде обединена със Северозапада и статистиките да придобият по-приятен вид.

Данните изобщо, наред с глупавия пиар, показват тенденция, която индикира липсата на адекватна регионална политика, въпреки потрошените вече над 4 млрд.лв. еврофондове за преодоляване на териториалните диспропорции, които бяха използвани за бутафорни крепости, но не и за целта.

НСИ доказва, че Южна България дава 65,504 от 94,13 млрд. лв. БВП или три-четвърти от парите, докато Северна България изостава значително с три пъти по-малка производителност.

Който работи повече, получава повече. Ако в София на човек се пада 28 465 лв. БВП, което приближава столицата до ниските средни нива в ЕС, то в четвъртия по доход регион Стара Загора, който е на това място заради ТЕЦ-овете и мините в областта, БВП е почти двойно по-нисък на глава: 16248 лв.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени