FACEBOOK

София е готова за нова К19 вълна

"От няколко дни София отново е в жълтата зона по разпространение на COVID-19, което бе повод да проведа среща с ръководствата на общинските многопрофилни болници", съобщи зам.-кметът Барбалов.

Ето какво още отчете той:

"Столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска да проверим готовността на лечебните заведения при надигане на нова вълна на пандемията.

През изминалите две години общинските болници участваха активно в лечението на пациенти с коронавирус.

Директорите на Университетската Първа МБАЛ , Втора МБАЛ, Четвърта МБАЛ и МБАЛ "Княгиня Клементина" споделиха, че след отмяната на извънредната епидемиологична обстановка от 1 април 2022 г. е прекратено финансирането от МЗ и НЗОК както за лечение по ковид пътеки, така и за заплащане на труда на медицинския персонал в отделения за болни от коронавирус.

Иззети са били високоспециализираните медикаменти, необходими за лечение на COVID-19.

Директорите заявиха, че при осигуряване на необходимото финансиране от НЗОК и МЗ, те имат готовност за ново обособяване на ковид-отделения в болниците.

Според тях, разпространените в момента щамове на заболяването предполагат нови алгоритми за лечение, но такива засега не са спуснати от здравните власти.

В повечето случаи вирусът преминава като по-тежък грип и много хора решават да се самолекуват, вместо да се обърнат към лекар. Това, обаче може да доведе до усложняване на състоянието на пациентите, предупреждават специалистите. В общинските многопрофилни болници вече са се сблъсквали с подобни случаи на неглижиране и опасно влошаване на състоянието на болните".


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени