FACEBOOK

София взема 60 еко-автобуса за над 40 млн. на лизинг

Най-голямата по обем лизингова сделка за доставка на автобуси в страната беше сключена между Столична община и Сожелиз България ЕООД, съобщи Investor.

Търгът е спечелен от дъщерното дружество на Сосиете Женерал Експресбанк в партньорство с MVB Truck&Bus Bulgaria (официален представител на MAN Truck & Bus AG) и е с 8-годишен период на финансиране.

Лизинговият договор за 60 возила надхвърля 40 млн. лева.

От Сожелиз уточняват, че при отпускането на лизинг за толкова дълъг период значение са имали ключовата роля на Столичен автотранспорт в транспортна схема в София, стабилното финансово състояние на общината, както и видът на финансираните активи.

Важна част от договора са гаранционното и сервизно обслужване на автобусите. MVB Truck&Bus Bulgaria има вече спечелен търг за автобуси за столичния автотранспорт и обслужват доставените по предходната обществена поръчка 126 съчленени газови автобуса.

Новите съчленени 18-метрови автобуса с двигатели на природен газ, модел MAN Lion’s City G, пристигат в София в началото на 2019 година. Те са част от програмата за подобряване на качеството на въздуха.

Очакваните автобуси са нископодови, със задно разположени двигатели, работещи на сгъстен природен газ (CNG). Двигателите отговарят на еконормите Евро-6, предавателната кутия е автоматична с вграден ретардер за забавяне на движението, с климатизация в пътническия салон и кабината на водача, с механична рампа за качване на колички за трудноподвижни лица и майки с детски колички, със система за накланяне на автобуса на спирки и със звуков и светлинен сигнал при затваряне на вратите. Бутилките за газ ще са от композитни материали, съобразени с последните европейски изисквания.

Обновяването на автобусния парк с нови превозни средства е гаранция за намаляване на шумовите и праховите замърсявания, допълва компанията.

Счита се, че за големите градове качеството на въздуха е по-важно от глобалното затопляне, т.е. първият приоритет са мерките за намаляването на такива емисиите и фините прахови частици (ФПЧ).

С изпълнението на Плана за действие за устойчиво енергийно развитие на Столична община, се цели намаляване на емисиите на въглероден двуокис с до 20% до 2020 година.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени