FACEBOOK

София без места за покойните, мотаят Общината в съда за разширяване на Централните гробища

Всички гробища в София са затворени, само в Банкя има места в следващите 3 месеца. В останалите паркове за покойните се приемат единствено последващи погребения – ако семейството ви е купило парцел за вечни времена и са минали 8 години от последното полагане на тленни останки – т.нар. санитарен срок, мястото може отново да се използва за член на фамилията.

На този фон между Коледа и Нова година – на 27 декември, Върховният административен съд реши, че отпадат членовете в наредбата на София, които осигуряваха контрол върху достъпа на фирми за работа в гробищните паркове – сега вече всеки може да прави каквото си иска. Което означава пълен хаос и празник за ромската мафия, която доминира на този терен.

В същото време няма движение обществената поръчка за разширяване на Централните софийски гробища. Проблемът отново е в съда, където тя се обжалва. Малцина знаят, но вместо за 20 милиона лева, както настояваше собственикът на парцел от 80 дка, купен по времето на Цветелина Бориславова от нейната бивша банка СИБанк – сега част от ОББ, ще получи само 2,5 млн. лв. за терена. Това е голяма победа за Столичната община.

Но за да има смисъл от цялата, продължила дълги години операция с преговори, отчуждаване и безброй действия, създаването на новия гробищен парк зад бензиностанцията откъм кръговото кръстовище на Надежда, трябва да бъде стартирана, което не става. Кой има изгода от мотаене? Същата ромската мафия, която в голяма степен държи и погребалните агенции.

А разширяването на Централните софийски гробища с 80 дка ще гарантира места за покойните в града за 15 години напред!

По данни от директора на общинското предприятие Гробищни паркове Райна Божичкова въведеното видеонаблюдение намалява с 50% посегателствата върху

гробове от действащите ромски банди. Специално на Алеята на творците има 0 посегателства, благодарение на мобилните екипи. За първи път от 20 години е извършено почистване на парка и парцелите, асфалтирани са алеи и са осветени, за Задушниците е направено озеленяване, рисковите сгради са обезопасени, ремонтирани са плочниците и фасадата на Дома на покойника, създадено е място за разпръскване на урнов прах по евростандартите, реновирано е административното здание в Банкя – единственото реално запълняемо гробище, реконструирани са дори тоалетните, освен салоните на останалите.

В момента на гробищата има междувластие, тъй като директорът е в отпуск по болест, а заместникът й Димитър Хаджикотев, който по всяка вероятност ще я наследи на поста няма как де юре да поеме поста, въпреки че де факто вече се разпорежда. Божичкова стана медийна знаменитост заради инцидент в кабинета й, при който е нападната.

Покрай личните истории за любов, омраза и силикон, които ще доведат до отстраняването на директорката, се създават условия за създаване на хаос от ромската мафия. Наред с другите практики имаме уникално положение, при което, освен гробовете на мъртви, са ограбвани дори дрехите – продавани като втора употреба, и цветята, с които са изпращани хората, на които е предстояла кремация. А трупове са престоявали с по десет дни и повече в камерите.

Снимка: stolica.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени