FACEBOOK

Сноубайк дуели, ски-алпинизъм и телемарк демо на Витоша и екстремен фест със спецгости в НДК за Деня на снега

8-ото издание на Витоша зимен фест тази събота ще предложи няколко суператракции край хижа Алеко. За първи път ще се състоят сноубайк дуели – спускане с колела на сняг с директни елиминации. Предвидени са и демонстрации на най-новата мода в ските – телемарк изпълненията, които кандидатстват за включване в олимпийската програма. Наред с това, спортният празник ще определи държавните шампиони в ски-алпинизма, а организаторите са предвидили още много забавни надпревари, състезания и игри

Така София ще отбележи Световния ден на снега. Глобалната инициатива се организира за 12-и път и сега обединява близо 110 фестивални, спортни и забавни събития в световноизвестни зимни центрове в 53 държави. Традиционният вече снежен празник  край хижа Алеко ще постави начало на богатата годишна програма от активности в календара на Фондация „София – европейска столица на спорта“.

Фестивалът е новатор в провеждането на спускане за време по сняг с колела, а от миналата зима то вече е с официалното наименование Сноубайк. Тогава състезанията на Витоша и първенството на Франция бяха първите в света, организирани и официално приети в календара на Световния колоездачен съюз. България е новатор в това отношение, тъй като първото зимно състезание на планетата е организирано експериментално у нас още през 2010 г. Сега обаче за първи път тези надпревари ще се състоят по правилата на сноубайк дуелите, чрез директни елиминации, което ще направят състезанията още по-атрактивни и оспорвани.

Тази събота колоездачното шоу в планината ще започне точно в 11.30 ч. по изграденото специално за феста 150-метрово трасе на Меча поляна. Домакините обещават много емоции, екшън и добро настроение по време на състезанието. „По трасето ще бъдат оформени два или три скока и няколко препятствия за повече атракции,“ разкри Ема Паунова, представител на организаторите.

Над плаца пред х. Алеко ще бъде нареден 100-метров паралелен слалом, по който децата да могат да изпробват уменията си, като победителят във всяка двойка ще получи награда. Ски-учители ще помагат безплатно на малките скиори да повишат уменията си. За поредна зима в празника активно се включва „Сдружението на витошките ски и сноуборд училища“.

Тази година ски-бягането отново ще бъде по атрактивното трасе около х.Алеко. Наред със състезанията, всеки ще може да получи първи уроци и да пробва безплатно „писалките“.

Витоша зимен фест 2023 ще определи и държавните шампиони в дисциплината скоростно изкачване на ски-алпинизма. Стартът ще бъде в 10.00 ч. от долната станция на Романския лифт през плаца пред х. Алеко до горната станция  на лифт Лале 2. Ще участват всички най-добри у нас в този спорт.

За по-малките посетители на планината ще има игри и състезания за намиране на заровени в снега „съкровища“. Предвидени са множество викторини, пеене на сцена на планинарски песни и конкурси: за направа на снежна фигура, за най-атрактивна визия, за най-красиво украсена шейна, бой със снежни топки и др. За децата ще се грижат професионални аниматори, които ще осигурят маски и карнавални аксесоари за украса на шейните.

За да може повече хора да се качат в планината, ще бъдат пуснати допълнителни автобуси по линия 66. Можете да използвате и кабинковия лифт Симеоново – х. Алеко.

Цялото инфо е на: www.sofia2018.bg

В центъра пък ще се проведат 17-ите Дни на предизвикателствата (1-2 февруари, кино Люмиер, НДК). Идва спецгост от класа: Тиери Рено - планински водач с впечатляваща кариера, заявил своя талант на водач и катерач още преди да навърши 20 г. През 80-те, 90-те г. и до днес преминава през всички етапи на свободното и ледено катерене – прокарване на нови маршрути, премиерно свободно преминаване на дълги класически маршрути, катерене за време. Неизброимите му постижения из скалните масиви вървят ръка за ръка с ангажиментите като планински гид за изкачвания на най-красивите турове в Алпите и най-красивите стени в света.

Тиери Рено ще разкаже за своя професионален път от голямата сцена на кино Люмиер във втория ден на събитието – 2 февруари. На 1-ви голямата звезда е Гийом Пиерел – също гид от респектиращата школа на суперкурорта Шамони, но все още в разгара на кариерата си и с гледна точка върху екстремните ски, която ще се разгърне в презентацията му и филма с негово участие O’Parizad – светът на ангелите.

На 1 и 2 февруари зрителите в кино Люмиер ще имат възможността да се насладят на една пълнокръвна програма, включваща 6 премиери и филми образци в областта на приключенското кино, между които и две български продукции. Сред родните атлети, които ще видим на голям екран блестят имената на бегача Петър Иванов и велосипедиста Цветан Иванов, изкачили за по-малко от 24 часа върховете-първенци на 4 български планини и катерачите Виктор Варошкин и Емилиян Колевски, прокарали нов маршрут на 4000 м. надморска височина, под връх Мон Блан.

Ще бъде направен и преглед на важни за аутдор общността теми като хижите, безопасността в планината и ключови природозащитни каузи.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени