FACEBOOK

Служебният кабинет уволни шефа и членовете на КЗП

Служебният кабинет отстрани председателя и членовете на Комисията за защита на потребителите, които не свършиха никаква работа. В последната година на нарастваща инфлация въпросната комисия само констатираше фактите, без да предприеме никакви съществени мерки.

За председател е избран Стоил Алипиев, а за членове - Ангел Джалев и Константин Арабаджиев.

Освободени са председателят Иван Френкев и членовете Велина Огнянова и Николай Мавров.

Последва реакция отстрана на свалените от постовете си. „Служебното правителство на президента Румен Радев извърши поредното безпрецедентно нарушение на законодателството, като без никакви законови причини прекрати мандата на всички членове на Комисията за защита на потребителите”. Това се казва в изявление на Комисията.

„Смяната от служебно правителство на законно избран от редовен кабинет с 5-годишен мандат орган е безпрецедентен акт в европейската практика. Това е груба намеса в независимостта на контролните органи. Още повече, че през последната година Комисията показа конкретни резултати в дейността си за защита на потребителите като се превърна в една от най-видимите институции в държавата. За пореден път правителството, начело с Гълъб Донев, взема решение, което надхвърля правомощията на служебен кабинет, съгласно Конституцията. Ще търсим правата си по съдебен път и ще сезираме европейските институции”, заявяват още от КЗП.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени