FACEBOOK

Слави: Министър Горанов е виновен за неправомерните субсидии

"Няма значение дали са откраднати от банка или от бюджета, неправомерно дадените субсидии на партиите означават, че финансовият министър Владислав Горанов е виновен, също и шефът на сметната палата Цветан Цветков, който е трябвало да установи кражбата", заяви водещият Слави Трифонов.

Припомняме, че от екипа му излъчиха информация за надвишени субсидии за партиите. От Министерството на финансите (МФ) им бяха са изплатени по 13,23 лв. за един действителен глас, вместо полагащата се субсидия от 11 лв. Подобна практика съществува от 2014 г., именно след като Горанов става финансов министър. От тогава цялата надвишена сума е над 32,5 млн. лв. или два годишни бюджета на България за туризъм или за спорт.

„МФ не се е съобразило с волята на законодателя”, категоричен е Трифонов. Той подчерта, че противно на твърденията на министъра по закон в общата сума не трябва да се включват гласовете, получени от партиите и коалициите, които нямат право на субсидия, още по-малко на независимите кандидати или гласовете на неподкрепилите никого. Субсидията е на глас, не на преразпределен процент.

„Несъвършенство в Закона била причината МФ да отделя повече пари за финансиране на политическите сили”, заяви пък самият Горанов. Той обаче не коментира защо досега никога не е обсъждал публично този проблем и не е предприел нищо за коригирането му. Що се отнася до моралната страна на въпроса, министърът заяви: „Честност е класово понятие, законодателството дава правила“.

Напомняме, че Цацаров вече сезира Горанов, Сметната палата и Върховната касационна прокуратура по въпроса. Предстои в корекция на закона, от ВАП поставиха 30-дневен срок, в който да бъдат събрани и възстановени неправомерно раздадените суми. Магистратите искат изчистване на разликите само след 2016, а не от 2014г. когато започва подобна практика. Аргументът и ме е, че има 3-годишна погасителна давност. Според юриста Марин Киров това е абсурдно, тъй като тук не става дума за периодично плащане от рода на сметка за телефон, парно и т.н. Засега само от БСП и ГЕРБ заявиха, че ще върнат сумите, но от ДПС, ОП и Воля мълчат. Дори и да бъде променен законът, той не може да работи със задна и да има обратна сила.

Освен това е логично, че сумите трябва да бъдат възстановени не от партиите, а от тези, които са им ги давали. Именно МФ е интерпретирало закона така, че субсидиите да бъдат надвишени, а министър Горанов е този, който подписва документите за такива огромни суми и бюджета. Още при първия погрешен паричен транш от партийните счетоводства установили несъотвествия. Тогава от централите отправият запиване до ведомството на Горанов, от което получават зелена светлина да оставят нещата, както са. От МФ съзнателно са запазили субсидиите надвишени . От БСП вече призоваха министър Горанов лично да си понесе наказателната отговорност.

„Продължавам да твърдя, че формулата за изчисляване на субсидиите за партиите е спазена”, заяви шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. „Преразпределението на парите от субсидията следва логиката на преразпределението на мандатите и така се получава тази разлика”, посочи тя и подчерта, че „законът е спазен”. „Логиката на текста по отношение на субсидиите следва логиката на разпределението на гласовете за мандатите. Това е преразпределението на тези действителни гласове, които са дадени за партии, които не са успели да влязат в НС или да съберат най-малко 1%, за да получат подобно финансиране”, посочи Стоянова.
Шоуменът Трифонов обаче попиля твърденията и. „От това изказване става ясно, че тя нито познава закона, нито е наясно за какво точно говори”.

"Изборният кодекс не предвижда, както твърдите, гласовете на партиите, коалициите и независимите кандидати, които не са влезли в парламента, да се преливат към партия или коалиция, преминала изборната бариера. Точно тази логика следва и Законът за политическите партии, който финансовото министерство е нарушило", категоричен е водещият.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени