FACEBOOK

Скоро държавата няма да може да се разплаща: Министърът на икономиката

Нужен е нов бюджет, със стария пак сме на минус, сече Стоянов

“След 10 юни държавата няма да може да се разплаща”, обяви пред БНТ служебният министър на икономиката Никола Стоянов. “Тогава изтича удължителният закон за бюджета, на практика от понеделник (12-о число)”, обясни той. Напомняме, че още в средата на март в свой доклашд шефът на МФ Росица Велкова-Желева алармира за възможен фалит на България, което после се постара да земете и отрече. В него тя призова всички министерства да намалят харчовете си с 20%. Сега и Стоянов отчита, че най-голям проблем са именно разходите, които скочиха с 30% спрямо м.г.

“В такива случаи, когато няма приет бюджет или е изтекъл законът за удължаването му, страната трябва да се върне към нулево салдо - може да харчи само, ако бюджетът е на плюс (а той очевидно не е). Когато е на минус няма право да харчи нищо, докато не стане отново на нула и евентуално на плюс. Това би довело до невъзможност за изплащане на заплати”, посочи Стоянов. Той добави, че за юни пенсиите ще бъдат платени до 10-о число така или иначе. Но на теория изтичането на удължителния закон би довело до спиране на всички плащания.

“Твърдо убеден съм, че депутатите са наясно с тази отговорност и, или ще приемат нов бюджет, или поне удължаване на сегашния”, изтъкна служебният икономически министър. Според него обаче до 10 юни е малко вероятно да бъде гласуван нов.

“С удължаване на действащия бюджет положението ще бъде спасено откъм най-негативния сценарий, ще продължим да харчим 1/12 от м.г., но ситуацията е коренно различна”, подчерта Стоянов. “Много е трудно с бюджета от 2022 г. да се работи през 2023 г.”, обясни той.

“Българският бизнес в тези сложни времена показа, че е доста стабилен, гъвкав. Икономика ни е стабилна, расте, расте и износът”, отчете Стоянов. По думите му инфлацията е рекордно ниска у нас. Цените генерално падат, но тези на хранителните стоки не го правят със същия темп. Според него у нас не може да става дума за рецесия. “Държавата обаче не може да навакса тези огромни разходи, които скочиха с 30% със съответните приходи”, подчерта министърът.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени