FACEBOOK

Скок и в цената на парното и топлата вода, 50% ръст за 2 г. и над 20% - за последната година

За 12 месеца поскъпването е трето поредно, КЕВР казва в сряда окончателните проценти увеличение, положението става страшно веднага след изборите, оплакват се софиянците

За да не бъде половинчато, поскъпването на тока е гарнирано от Комисията за енергийно и водно регулиране със скок на цената и на другата основна комунална услуга. Парното и топлата вода в София от 1 юли вече ще струват с „около 4%” повече. Още информация около тази уж пресметната от експерти приблизителна величина най-вероятно ще станат ясни идната сряда – 4 юни, когато КЕВР ще реши окончателните котировки на електричеството, парното и топлата вода.

Комисията грижливо изчака преминаването на изборите, до които твърдеше, че няма основания за никакво поскъпване, и веднага след тях пристъпи именно към увеличения на цените. Според председателя Иван Иванов, бивш депутат от ДСБ, даже имало справедливост в повишението – отговаряло на инфлацията.
За две години – от 1 юли 2017 до 1 юли 2019 г. ръстът на цената на парното и топлата вода с натрупване удря 50%, което е значително над ръста на доходите, както и да го мери националната статистика, наричана справедливо от мнозина – стъкмистика.

Само за последната година те поскъпват за трети път в столицата, където топлофикационното дружество е 100 процента общинска собственост.

На 1 юли 2018 г. парното и топлата вода увеличиха стойността си за домакинствата със 7,45%, а от 1 октомври 2018 г. – с още 8%. С новите 4% годишното поскъпване с натрупване надминава 20%, а като прост сбор е 19,45 на сто – пъти над ръста на доходите.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени