FACEBOOK

Синдикатът на МВР: Няма да чакаме още дълго, искаме повече пари

Полицай в София започва с 600 лв. стартова заплата, искат увеличение с 15 - 20%


Синдикатът на МВР ще започне протестни действия след 22 юни, научи Topnovini.bg. Те ще изчакат до 25 юни т. г. Дотогава трябва да са започнали преговорите с вътрешния министър Валентин Радев.

"Срокът му за среща изтече миналия петък. Ние изпратихме до него искане за свикване на Съвета за социално партньорство и в петдневен срок той трябваше да го свика. Това обаче не се случи. До момента синдикатът е имал една среща с него - опознавателна", обясниха пред Topnovini.bg синдикалисти.

Хората в МВР очевидно вече не вярват на обещанията за увеличаване на бюджета и съответно на работните заплати във вътрешното ведомство. Именно затова те са в протестна готовност.

Служителите не вярват и на министъра си, че бюджетът е увеличен с 300 млв. лв.

"Къде са тези пари, дано само не говорят за онези 160 млн. евро, които са от ЕК, защото те са целева субсидия за миграцията. Как да вярваме, след като бюджетната рамка за 2017 г. е 1,2 млрд. лв., ако имаше 300 млн. повече, тя щеше да скочи на 1,5 млрд лв.", аргументират се от синдиката на МВР.

Недоволството е заради ниските заплати и полученият дисбаланс между служителите в министерството. Едните са по Закона за МВР, другите са държавни служители, а третата категория - по трудови правоотношения (по КТ). От реформата "Бъчварова" имаше прехвърляне на служители от Закона за МВР към държавни служители, а друга част по Трудови правоотношения. Така в момента в най-изгодна позиция и доволни от заплатите са около 1000 - 1200 служители, чиито възнаграждения са в рамките на 1400 - 1500 лв. С по 700 - 800 лв. обаче, са действащи на терен полицаи.

Настоящото състояние в МВР се дължи на пишман реформата на Румяна Бъчварова, единодушни са всички. Сега синдикатът на МВР иска увеличение на заплатите с 15% - 20%, но дали вдигането на заплатите ще е от 1 юли, 1 август или 1 септември може да се договори.

"Може и да са 17%, всичко това е въпрос на договаряне", категорични са от синдиката. Профсъюзът на хората от вътрешното ведомство има още едно условие и то е да има увеличение и за 2018 г. като заплатата на работещите да се обвърже с минималната или средната работна заплата в България.

"Вярно е, че не можем да искаме 2 средни работни заплати за страната, но 1,3 до 1,5 от средната работна заплата е възможно", споделиха исканията си полицаи. Техният аргумент е, че за последните 10 години минималната и средната работна заплата в България е скочила с над 50%, а за МВР тя се е увеличила само с 15 на сто.

"В момента един полицаи в София започва работа с 660 лв. заплата, плюс 120 лв. порцион и 60 - 70 лв. за извършване на специфична служебна дейност. И като се сложат удръжките, направете сметка какво взима. Е, кажете вие, защо този човек ще става полицай, като не може да вземе заплата повече от 700 лв. Нямаме много да време да чакаме, защото проблемите в МВР са много", заяви пред Topnovini.bg председателят на УС на синдиката на МВР Валентин Попов.

Колегите му в МВР пък смятат, че ако не се увеличат заплатите, това е идеално условие за корупционни практики в сектора.

Източник: topnovini.bg

Етикети:МВРпари

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени