FACEBOOK

Сиела съди ЦИК за машините, иска още 42 млн. лв.

Смартматик твърди, че има права върху софтуера, а комисията отрича

Фирмата, която отговаря за поддръжката на устройствата за машинно гласуване у нас Сиела Норма съди ЦИК за 42 млн. лева, обяви пред Novaбившият говорител и настоящ зам.-шеф на комисията Димитър Димитров. Той уточни, че искът касае трите поредни избора през втората половина на 2021 г.

"Смартматик твърди, че има права върху софтуера, според нас те са уредени, според тях - не", каза той. По думите му досега не е имало проблем с машините, изключвайки случая от 2019 г. Напомняме, че става въпрос за базираната в Холандия Смартматик Интернешънъл Холдинг. Компанията произвежда използваните у нас устройства за българската Сиела Норма, която доставя машините. Същевременно именно Сиела традиционно е фаворит във всички конкурси  на ЦИК при всички кабинети.

Публикация на разследващия сайт Bird.bg цитира позиция на комисията, според която "машините за гласуване са доставени от две търговски дружества. По искова молба, подадена от едното от тях, има образувано дело в СГС", но отказва да даде повече подробности по случая.

Според Bird.bg Сиела Норма не счита, че плащането на 34 126 848 лв. от ЦИК за машините по договора от 05.07.2021 г. прехвърля тяхната собственост на държавата и претендира, че остава собственик на всичките 9600 устройства за гласуване до изплащането на пълната сума на договора, който е за 43 198 800 лв. с ДДС. Сиела иска от ЦИК да плати наем по 1500 лв. на машина или 14 400 000 лв. за всяко от трите изборни събития или общо 43,2 млн. лв.

В действителност до края на м.г. (тоест включително и за изборите на 14 ноември 2021 г.) между ЦИК и Сиела Норма имаше спор за плащането и съответно собствеността на около 9,6 хил. машини, но през декември 2021 г неразбирателствата до голяма степен бяха изгладени, като на фирмата, доставяла машините за изборите, са платени около 40 млн. лв. без ДДС.

Димитров отчете, че досега от закупуването на първите машини са похарчени около 100 млн. лв. за поддръжка, обновяване и съхранение.

Припомняме, че на последния вот през октомври служебният кабинет отпусна допълнителни 9,5 млн. лв. за машинното гласуване. С тези средства ЦИК покри задълженията по поредния си нов договор със Сиела Норма, която едностранно поиска повече пари, тъй като остана без конкурент в конкурса. Така цената на предсрочните избори на 2 октомври скочи рязко и достигна 80 млн. лв.

Напомняме също, че от евроизборите през 2014 г. и досега устройствата за машинно гласуване всеки път са били наемани през Сиела Норма. На последните евроизбори през 2019 г. от компанията пробутаха съмнителни венецуелски устройства, към които имаше технически забележки. Устройствата, които Сиела е предоставяла тогава, са били производство на венецуелската фирма Стартматик, стана ясно от пазарно проучване и анализ на организирането на машинно гласуване, поръчано от ЦИК и изготвено от Сова 5 АД. Дори в самата Смартматик признава, че 1 млн. гласа са били манипулирани с тези машини. Това става причина за прекратяване на договора й за доставка на машини, но те се озоваха у нас.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени