FACEBOOK

Сготвиха шефа на КОНПИ, търсят нов - неюрист

ГЕРБ поискаха поправки в антикорупционния закон, с които да отпадне задължението за юридическо образование за кандидатите за председател на Антикорупция (КПКОНПИ). Предложението е внесено в деня, в който шефът на комисията Пламен Георгиев се оттегли в отпуск заради назначената прокурорска проверка на имотите му. Това означава, че той е сготвен и отпада. Вече се говори, че шефът на ДАНС Димитър Георгиев - машинен инженер по ценз, е новият за поста. Той е човек на Цветанов, беше му зам. в МВР! КОНПИ проверява в момента ЦЦ по Апартаментгейт.

Промените са внесени на 4 април от Данаил Кирилов, който в онзи момент все още оглавяваше правната комисия и също е на Цветанов. Другият вносител е депутатът от НФСБ Християн Митев.
С текстовете се променя изискването шефът на комисията да бъде задължително юрист. В действащия закон е записано, че за шеф се избира "български гражданин с високи професионални и нравствени качества, който има висше юридическо образование и най-малко 10 години юридически стаж". Вместо това, вносителите предлагат да се запише, че начело може да застане и човек, завършил каквато и да е магистратура, стига да има 10-годишен стаж в службите за сигурност, 5 от които на ръководна длъжност.

От ГЕРБ твърдят, че не са знаели за законодателната поправка преди внасянето ѝ. Според тях Кирилов не е дал никакви обяснения защо се налагат промените и причината може да е именно готвена смяна на Георгиев 1 с Георгиев 2. Напомняме, че 44-то НС е с най-малко юристи в историята на парламентаризма, като 1/3 от депутатите нямат юридическо образование.

Пред Медиапул вторият вносител Митев уточни, че е подписал законопроекта, но идеята била на Кирилов" и то още отпреди да избухне скандалът с разминаването около имотите на Георгиев". Припомняме, че босът на КПКОНПИ беше сочен за вероятен претендент за поста на главен прокурор. Но след Апартаментгейт подобни кариерни амбиции не са реални.

От Медиапул подчертават, че законовата промяна „случайно” е внесена часове, след като премиерът Бойко Борисов призова шефа на КПКОНПИ и други магистрати, чиито имена са забъркани в имотния скандал, незабавно да подадат оставка или да излязат в отпуск, докато не приключат прокурорските проверки. А уж КОНПИ е независим орган.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени