FACEBOOK

Светът се преформатира: Радев

“Светът се преформатира с неудържими крачки”, заяви президентът Румен Радев по време на конференцията Войни и мир: ще дойде ли времето на дипломацията?.

“Преместването на политическите и икономически центрове на изток, новите глобални амбиции на редица държави, отслабването на ролята на ООН за предотвратяване и разрешаване на конфликти, възходът на диктаторски режими, редица регионални групировки, които открито отхвърлят еднополярния модел и застават на позиция на нов многополюсен свят. Всичко това е част от един сложен и тежък преход, в който ставаме свидетели как силата на правото все повече отстъпва пред правото на силата и как политиката за мир изчезва от сцената, и как войната се завръща като средство за решаване на конфликти и то в Европа”, обясни той.

“Истинската сила и ефект на дипломацията е, когато тя идва преди бомбите и ги предотвратява, а не след опустошенията и жертвите. Дори и по времето на Студената война течаха процеси на надграждане на глобалната система за сигурност”, напомни президентът.

“Нашата голяма цел е възстановяването на мира и в Европа, и в Близкия Изток, но постигането на тези цели изисква да имаме обективен и безпристрастен поглед на първо място към войната в Украйна и дълбок, и обективен анализ на факторите, които движат въоръжения конфликт”, категоричен бе Радев.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени