FACEBOOK

Светът дължи 3 пъти повече, отколкото произвежда

Светът дължи 3 пъти повече, отколкото произвежда. При брутен продукт от около 87 трилиона USD съвкупният глобален борч е 253 трилиона USD. Повече от половината от този дълг е на САЩ и ЕС.

Според Института за международни финанси, цитиран от CNN това поставя съотношението на световния дълг към световното БВП до 322%, което превъзхожда рекордната 2016 г. като най-високо ниво досега.

Повече от половината от този огромен дълг е натрупан на развитите пазари като Съединените щати и Европа, чието съотношение като дълг/БВП като цяло достигна 383%.

Има много виновници. Всички страни като Нова Зеландия, Швейцария и Норвегия имат нарастващи нива на домакинския дълг, докато съотношението на държавния дълг към БВП в Съединените щати и Австралия е най-високо.

На развиващите се пазари нивата на дълга са по-ниски, общо са 72 трлн. долара, но и те се покачват по-бързо през последните години, според IIF.

Съотношението на дълга спрямо БВП на Китай например се приближава до 310%, най-високото ниво сред развиващите се. След натиска върху китайските компании през 2017 и 2018 г. за успокояване, нивата на дълга отново сеповишиха миналата година, се казва в доклада Глобален мониторинг на дълга на Института за международни финанси.

Такъв масивен дълг в световен мащаб е реален риск за световната икономика, очаква се нивата да се повишат още повече през 2020 г.

"Подтикната от ниските лихви и лошите финансови условия, ние изчисляваме, че общият дълг в световен мащаб ще надхвърли 257 трлн. долара през първото тримесечие на 2020 г.", съобщи Институтът.

През миналата година Федералният резерв понижи лихвите три пъти, а референтната ставка на Европейската централна банка все още е най-ниската след финансовата криза.

Целите на Обединените нации за устойчиво развитие, свързани с промяната на климата, изискват 42 трилиона долара инфраструктурни инвестиции до 2030 г., но „страните с ограничен капацитет за заеми могат да се изправят пред сериозни предизвикателства за посрещане на нуждите от финансиране за развитие“, заяви ИМФ.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени