FACEBOOK

Санаториумът на ВМА в Банкя е обновен

Реновиран е Блок „Б” на Болницата за продължително лечение и рехабилитация - Банкя към Военномедицинска академия. Обновената сграда бе тържествено открита вчера. Церемонията, която съвпада и с отбелязването на Деня на здравния работник, бе открита от началника на ВМА генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров,д.м.н., съобщиха от ВМА.

"Това е един прекрасен продукт, който завършихме с дообзавеждането", каза проф. Николай Петров.

Отбелязвайки прекрасните условия, които са създадени за пациентите, професор Петров изтъкна и някои от задачите и проблемите, които имат.

Капацитетът за лечение на базата е 3 пъти по-голям отколкото й се разрешава за работа от НЗОК. Тук се предлага истинско лечение на 1000 пациенти, а капацитетът е за 3000 души. Само с реновираната сграда се предоставят нови 40 легла.

По думите му, санаториумът е най-доброто място в България за лечение на сърдечно-съдови, неврологични заболявания и такива на опорно-двигателния апарат.

Вторият проблем, който началникът на ВМА засегна е намиращото се в близост свлачище. Той изрази увереност, че с подкрепата на експертните екипи от Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски”, този проблем ще бъде решен.

Две икони - на Дева Мария с младенеца и на най-българския светец и закрилник на лекарите – Свети Иван Рилски, бяха сред подаръците, които ръководството на санаториума получи съответно от Български червен кръст и от политическото ръководство на Министерство на отбраната.

Заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев изрази убеденост, че все повече цивилни и военни служители ще могат да се възползват от прекрасните условия в санаториума

Реновираният Блок „Б” осигурява допълнителни 40 легла. Достъпът до лечение се осъществява по максимално опростена система - по линия на определения с ведомствената нормативна уредба контингент, ежегодните договори с НЗОК, програмите на НОИ за рехабилитация и профилактика, както и срещу заплащане по нормативно утвърдените ценоразписи.

Източник:dir.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени