FACEBOOK

Само 9,82% от сметката за ток остават за ЧЕЗ

Кабинетът вини ЕРП-тата, на които е наложил цените и тяхното образуване, за покачване на сметките

Всяка зима на оставка кабинетите на Борисов посочват ЕРП-тата като главни виновници за народното недоволство, ала истината е различна. Няма и 10 стотинки от всеки лев сметка за ЧЕЗ. Точният процент е 9,82 на сто. Останалите до 91,18% се дължат на държавата. Ето как:
73, 51% от сметката за ток отиват в държавната НЕК, която ги преразпределя на производителите. Този процент скочи рязко при кабинета Борисов 1 заради ударното включване на скъпия ток от ВЕИ в енергийния микс, както и от субсидията за американските ТЕЦ-ове, за която Европейската комисия тепърва ще ни съди за незаконна правителствена помощ.
16,67% от сметката за ток директно влизат в НАП. Такъв е сборът от данъци и такси, който са длъжни да заплащат елесктроразпределните дружества на данъчните. А когато те съберат парите за хазната, министрите ги хвърлят за безумни начинания като „санирането”, което се прави по правителствената програма на Лиляна Павлова на цени между 2 и 4 пъти по-скъпо от това по европейски програми.
Накрая, за ЧЕЗ остават 9,82%. С тях трябва да се поддържа системата, така че да няма режим на тока, да се извършват аварийни и планови ремонти, да се инвестира в центрове за обслужване, да се плащат заплати на заетите.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени