FACEBOOK

Сами слязохме от кораба, приеха ни войници от ДНР: БГ моряците

Във Варна пристигна правителственият самолет с моряците от кораба Царевна в обсаденото украинско пристанище Мариупол. Няпомняме, че те бяха блокиранинад 50 дни. От тях 14 души  са български граждани и един гражданин на Украйна, възпитаник на българското военноморско училище. Не става ясно имало ли  е френски инструктори от НАТО на кораба, за които се твърдеше, че са провалили няколко опита за евакуация и какво стана с тях.

Близките на моряците ги посрещнаха още на пистата. На летището бяха и премиерът Кирил Петков, придружен от външния министър Теодора Генчовска.

“Страшно беше. Война е”, бяха първите думи на моряците от Царевна. „Не е приятно да те стрелят отпред и отзад. Военните действия се водеха в района на нашия кораб. Има щети по кораба“, разказа Стефан Янев, който е трети механик на кораба. Той добави, че когато са се водели военни действия, всеки се криел където намери.

„Някои от момчетата снимаха, тези които бяха по-смели", допълва още Янев. Думите му потвърждават излезли по-рано през деня в руски Телеграм-канал кадри на ударения от снаряд Царевна, съобщава Dariknews.

На въпрос как е протекла евакуацията те отговориха, че в един момент са взели нещата в свои ръце. „Трябваше да направим крачката и да слезем от кораба“, споделиха моряците. Напомняме, че на 14 април съпруги на моряците съобщиха, че те са се евакуирали сами, без помощта на българските власти, с които нямали контакт.

“От кораба излязохме ние, оттам войници от Донецката народна република (ДНР) ни ескортираха, държаха се с нас много добре, много човешки, храниха ни, пазеха ни”, разказаха моряците. Войниците ги качили на автобус и ги закарали в хотел в Донецк (контролиран от проруските сили), а оттам – в Ростов на Дон (Русия).

„Руснаците се държаха с нас много добре. Ескортираха ни, пазиха ни. Много човешко отношение“, разказаха сънародниците ни.

„Надявам се до седмица-две да се приберат и останалите моряци“, каза Даниел Стефанов, който е мениджър на компанията, която управлява кораба Царевна.

Напомяме, че по-рано българските власти отрекоха твърденията на ДНР, че корабът Царевна  е пленен от крайно десния батальон Азоя на украинските сили.

На 13 април премиерът Петков обяви на брифинг в МС, че е в ход евакуация на част от екипажа на кораба Царевна. Спасяването на българския екипаж съвпада с новината, че над 1000 украински морски пехотинци се предадоха в Мариупол.

„Предстои групата да се придвижи до Донецк", заяви Петков тогава. Той обаче не уточни защо евакуацията не мина през територия контролирана от проруските сили, а не през зона на украинците.

На 14 април началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов съобщи в авиобаза Граф Игнатиево, че моряците от кораба Царевна са добре и на безопасно място без да дава информация къде се намират, припомня БТА.

Този увикенд властите на ДНР сами помолиха българските власти да приберат екипажа на Царевна, който чака с дни завръщането в родината.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени