FACEBOOK

СУ е лидер в рейтинг класиция на вузовете у нас

СУ “Св. Климент Охридски“ е с лидерски позиции в 21 от 25 професионални направления, според рейтинговата система на висшите училища в България за 2016 г.
Това съобщиха от Министерството на образованието и науката и от консорциума, подготвил шестото издание на рейтинговата система.

В него се сравнява представянето на 51 висши училища у нас в рамките на 52 професионални направления въз основа на различни показатели.

Техническият университет в София има водещи позиции в 6 от общо 9 професионални направления, застъпени в него.

Медицинският университет в София е първи в 5 от 5 професионални направления, в които обучава студенти.

С по три първи места са Аграрният университет в Пловдив, Химикотехнологичният и металургичен университет в София, а две класации се оглавяват от Лесотехническия университет в София.

Други 14 висши училища имат водещи позиции в по едно професионално направление.

В 8 класации на водещи места са висши училища извън столицата.

Сред показателите за подготвяне на рейтинговата система на университетите са учебният процес в тях, научната дейност, учебната среда, предлаганите социалнобитови и административни услуги, престижът на университетите, реализацията на завършилите на пазара на труда.

В изданието за 2016 г. са включени и допълнителни индикатори, измерващи регионалната значимост на висшите училища и тяхната обвързаност с местната икономика.

За първи път е включен и показател, измерващ какъв дял от студентите, обучавали се в последен курс, са успели да се дипломират.

Рейтинговата система на висшите училище помага на кандидат-студентите и на техните родители да направят информиран избор и да се ориентират в многообразието от възможности за обучение, предлагани от университетите в България, заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени